Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenksteen in de gevel van herberg ‘Zuid-Ginkel’ te Ede heeft de vorm van een papieren blad met omgekrulde bovenkant. De steen is van natuursteen. Het monument is 50 centimeter hoog, 1 meter 50 breed en 8 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

‘OP 10 MEI 1940 OM 17 UUR SNEUVELDEN ALHIER
C.E. GRAAF VAN LIMBURG STIRUM KORNET
P.CH. BONKERK DPL. KORP.
J.G. DIJKERS DPL. HUZ.
VORMENDE DE BEVEILIGING VAN EEN
ONDERDEEL VAN 4E REGT. HUZAREN’.

Wijziging
De gedenksteen is in 2016 uit de gevel gehaald, gerestaureerd, en in een nieuw opgemetselde sokkel opgenomen. Het vernieuwde monument is op 10 mei 2016 met medewerking van een Detachement Huzaren van Boreel, in attilla gekleed, op ceremoniele wijze onthuld.

De geschiedenis

De gedenksteen in de gevel van herberg ‘Zuid-Ginkel’ in Ede is opgericht ter nagedachtenis aan drie Nederlandse militairen die hier bij de voormalige boerderij ‘De Ginkel’ op 10 mei 1940 in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

De namen van de drie omgekomen militairen luiden:

P.Ch. Bonkerk, J.G. Dijkers en C.E. Graaf van Limburg Stirum.

Korporaal Pieter Christiaan Bonkerk, geboren op 27 juni 1917 in Assendelft, is begraven op de Gemeentelijke begraafplaats in Ede.

Huzaar Johannes Gerardus Dijkers, geboren op 3 september 1916 in Haarlem, is eveneens begraven op de Gemeentelijke begraafplaats in Ede.

Graaf Carel Everhard van Limburg Stirum werd geboren in Bloemendaal op 22 december 1917. Hij is begraven op de Gemeentelijke begraafplaats in Zutphen. Van Limburg Stirum is op 6 mei 1949 postuum geëerd met het Bronzen Kruis.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De gedenksteen is aangebracht in de gevel van herberg ‘Zuid-Ginkel’, gelegen aan de Verlengde Arnhemseweg, tegenover ‘De Schaapskooi’ in Ede. Door de begroeiing in de tuin is het monument niet goed zichtbaar.

Bronnen

  • Gemeente Ede;
  • Ede in Wapenrok van E. van Weert en G. Crebolder (2004). ISBN 90-70150-63-8;
  • De heer Bert de Vos;
  • De heer Jan Kijlstra (Stichting Erfgoed Ede).

Voor meer informatie

  • Herinneringen voor de toekomst van Jan Durk Tuinier (Utrecht, Stichting Comité Nationale Feestdagen Gemeente Ede en Stichting Vredeseducatie, 1995);
  • Ede 1940 – 1945 van Vincent Lagerwij en Gert Plekkringa (Barneveld, BDU, 1985).

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents