Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkteken ‘Bevrijding op de Veluwe’ in Harskamp (gemeente Ede) is een vierkante zuil van natuursteen met een schuine bovenkant. Aan weerszijden van de zuil zijn gedenkplaten van grijze natuursteen geplaatst. Op de linker plaat staat de Nederlandse leeuw afgebeeld, op de rechter plaat een esdoornblad (‘Maple Leaf’). Op de rechterzuil staan de namen van de regimenten die deel uitmaakten van het bevrijdingsleger. In De zuil is in lengte korter dan de platen.

Teksten
De tekst op de linker plaat luidt:

‘APRIL 1945
BEVRIJDING VELUWE.’

Hieronder staan alle Veluwse plaatsen gelegen tussen de IJssel en Grebbe en de datum waarop ze bevrijd zijn vermeld.

De tekst op de zuil luidt:

‘1945
APRIL
1985
ONTHULD DOOR
ZIJN EXCELLENTIE
MR. L.A.H. SMITH
AMBASSADEUR
VAN CANADA
27 APRIL 1985.’

De tekst op de rechter plaat luidt:

‘THE CANADIAN ARMY CORPS.’

Hieronder zijn de namen van alle Canadese regimenten aangebracht.

Symboliek
De ‘Maple Leaf’ is het nationale symbool van Canada.

Wijzigingen
In 2016 is het monument op initiatief van de Dorpsraad Harskamp opgeknapt. De teksten op het monument waren vervaagd en zijn nu weer goed leesbaar.

De geschiedenis

Het gedenkteken ‘Bevrijding op de Veluwe’ herinnert de inwoners van Harskamp (gemeente Ede) aan de bevrijding van deze regio in april 1945 door de Canadezen.

Oprichting
Aanleiding voor oprichting van het gedenkteken was de 40ste herdenking van de bevrijding.

Onthulling
Het monument is onthuld op 27 april 1985 door Zijne Excellentie mr. L.A.H. Smith, ambassadeur van Canada.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bron
Gemeente Ede.

Voor meer informatie

  • Herinneringen voor de toekomst van Jan Durk Tuinier (Utrecht, Stichting Comité Nationale Feestdagen Gemeente Ede en Stichting Vredeseducatie, 1995);
  • Ede 1940-1945 van Vincent Lagerwij en Gert Plekkringa (Barneveld, BDU, 1985).

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents