Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 13 april 1995
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CNS De Wingerd.

Bennekom, monument voor de gebroeders Van Steenbergen (foto: Paul Schulten, Kunstwacht, Delft)
Bennekom, monument voor de gebroeders Van Steenbergen (foto: Henk Peelen)
Bennekom, monument voor de gebroeders Van Steenbergen (foto: Bert de Vos)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor de gebroeders Van Steenbergen in Bennekom (gemeente Ede) bestaat uit drie veldkeien. Twee keien zijn schuin naast elkaar geplaatst. De derde kei is dwars bovenop deze stenen geplaatst. Voor de keien staat de stronk van een oude berk. Voor het monument is een informatiebord geplaatst. Het monument is 1 meter hoog, 1 meter 20 breed en 70 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'13-04-1945'.

De tekst op het informatiebord luidt:

'IN MEMORIAM

OP 8 APRIL 1945 WERDEN TWEE
VERZETSMANNEN, TE WETEN DE
BROERS BERTUS (25 JAAR) EN
MARTIJN (21 JAAR) VAN STEENBERGEN
DOOR DE LANDWACHT TE EDE GEARRESTEERD.

BIJ EEN POGING TOT VLUCHTEN WERDEN
ZIJ OPNIEUW GEVANGEN GENOMEN EN
OVERGEBRACHT NAAR DE SICHERHEITS DIENST (S.D.)
IN DE WORMSHOEF TE LUNTEREN.

OP 13 APRIL 1945 (5 DAGEN VOOR DE
BEVRIJDING VAN DE GEMEENTE EDE)
WERDEN ZIJ OP DEZE PLAATS
DOOR DE S.D. DOOGESCHOTEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor de gebroeders Van Steenbergen in Bennekom (gemeente Ede) is opgericht ter nagedachtenis aan Elbertus en Martijn van Steenbergen die hier op 13 april 1945 zijn geëxecuteerd.

De broers kwamen uit Ede en waren beiden actief in het verzet. Op 8 april 1945 zijn zij door de bezetter gevangen genomen. Zij wisten echter te ontsnappen, waarbij zij hun bewakers doodden. Na een klopjacht werden zij opnieuw gevangen genomen en enige dagen later (vier dagen voor de bevrijding van Ede) geëxecuteerd. Elbertus was 25 jaar en Martijn 21 jaar.

Onthulling
Het monument is onthuld in 13 april 1995 door de Stichting tot instandhouding van het Bart van Elstplantsoen. Aanleiding was de 50ste herdenking van de bevrijding. In het Kijk en Luistermuseum vond de tentoonstelling 50 jaar bevrijd plaats.

In 1947 heeft een oud-verzetsman in het schors van een berk waar de broers zijn gefusilleerd, twee kruisjes gekrast. In 1995 is de boom doodgegaan en omgezaagd. De stronk van de boom is bij het monument geplaatst.

Locatie
Het monument is is 50 meter van de Keijenbergseweg geplaatst in het bos tussen de Keijenbergseweg, Selterskampweg en Hullenbergweg te Bennekom (gemeente Ede).

Voor minder-validen is het gedenkteken moeilijk bereikbaar.

Bronnen

  • Gemeente Ede;
  • Historische Vereniging Oud-Bennekom;
  • De heer Bert de Vos.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht