Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Rode-Kruismonument' in Otterlo (gemeente Ede) is een zuil van natuursteen. De zuil heeft een lange, abstracte, massieve vorm met afgesneden hoeken. Op de zuil is een plaquette in de vorm van een kruis aangebracht. Op de zijkant zijn een geglazuurd mozaïek en een reliëf aangebracht. Het monument is 1 meter 80 hoog, 1 meter 20 breed en 60 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'NED. RODE KRUIS
EVACUATIE
TIJD
24 SEPT.
1944
1945'.

Wijziging
Oorspronkelijk stond het monument in de tuin van de Ericaschool aan de Kerklaan. Enkele jaren geleden is het verplaatst naar de huidige locatie.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Rode-Kruismonument' herinnert de inwoners van Otterlo (gemeente Ede) aan de rol die het Rode Kruis tijdens de bezettingsjaren heeft gespeeld bij de evacuatie van burgers in Otterlo.

Locatie
Het monument bevindt zich in het parkje op de hoek Harskamperweg/Pothovenlaan in Otterlo.

Bron

Gemeente Ede.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht