Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Onthulling: 1995
Adopteer dit monument.

Lunteren, 'Centraal Monument' (foto: Bert de Vos)
Lunteren, 'Centraal Monument' (foto: Bert de Vos)
Lunteren, 'Centraal Monument' (foto: Bert de Vos)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Centraal Monument' in Lunteren (gemeente Ede) is een gedenksteen van natuursteen. De steen is ingemetseld in een halfronde, uit baksteen en hout bestaande bank. Het gedenkteken is 50 centimeter hoog en 50 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'1945 1995
50 JAAR BEVRIJDING
LUNTEREN 17 APRIL 1945
BEVRIJD DOOR EENHEDEN VAN
1 CANADIAN INFANTRY DIVISION'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Centraal Monument' herinnert de inwoners van Lunteren (gemeente Ede) aan de bevrijding van hun dorp op 17 april 1945 door de 1st Canadian Infantry Division.

Het monument is afgeleid van het 'Canadees Monument' in Ede. Om de relatie tussen Ede en de omliggende dorpen aan te geven, is in iedere kern een identieke gedenksteen geplaatst.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1995. Aanleiding was de 50ste herdenking van de bevrijding.

Bronnen

  • Gemeente Ede;
  • De heer Bert de vos.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht