Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 1951
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
In de Mariakapel in Maasniel (gemeente Roermond) staat een Mariabeeld, in een gemetselde nis met buitenlijst. De nis is 70 centimeter hoog en 40 centimeter breed. Aan de bovenzijde van de nis is een houten kruis met een hart geplaatst. Onder de nis hangt een zwarte plaquette.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'BID VOOR AL DEGENE
DIE NIET ZIJN TERUGGEKEERD
UIT
DUITSLAND'.

De geschiedenis

De herdenkingsplaquette herinnert de inwoners van Maasniel (gemeente Roermond) aan de 2.800 Roermondse jongens en mannen die op 30 december 1944 langs deze weg als dwangarbeider te voet naar Duitsland werden afgevoerd.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1951, het café heette toen nog De Saldt.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de achterzijde van café De Viersprong aan het Gebroek in Maasniel (gemeente Roermond).

Bronnen

  • Gemeente Roermond;
  • Stille getuigen... Een fotografische tocht langs grote en kleine oorlogsmonumenten in Maasniel, Herten en Roermond uitgegeven door de Roermondse Vrouwenraad ter gelegenheid van de herdenking van 50 jaar bevrijding van Roermond op 1 maart 1995.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht