Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Ontwerper: Ir. P. Lankhorst (ontwerp), Firma Hofstra (uitvoering)
Onthulling: 4 mei 1948
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS De Bongerd.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS St. Jozef.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS Matzerschool.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Peperhof.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS Tellegen.

Wijhe, 'Monument 1940-1945' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Wijhe, 'Monument 1940-1945' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument 1940-1945' in Wijhe (gemeente Olst-Wijhe) is een zuil van roze zandsteen, bekroond met een gebeeldhouwde leeuw die het wapen van Wijhe vasthoudt. Op de zuil is een tekst aangebracht.

Wijziging
Op 4 mei 2017 is naast het oorspronkelijke monument een frame aangebracht met acht plaquettes. Hierop zijn de namen aangebracht van 73 oorlogsslachtoffers uit Wijhe. Omdat het monument al snel begon te roesten is er in juni 2017 onderhoud gepleegd. 

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument 1940-1945' in Wijhe (gemeente Olst-Wijhe) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen, en in het bijzonder aan de Canadese luitenant Andersons, die op 11 april 1945 bij de bevrijding van het dorp is gesneuveld. Op 7 mei 1945 is in een opslagloods van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten in de toenmalige vloerzeilfabriek munitie tot ontploffing gekomen. Hierbij kwamen negentien mensen om het leven.

Oprichting
Vlak na de bevrijding werd in Wijhe een commissie opgericht tot oprichting van een monument. Onder voorzitterschap van dokter Hoogendoorn werd geld ingezameld onder de burgerij. Na afkeuring van het eerste ontwerp kreeg de commissie op 14 januari 1948 toestemming van de overheid tot plaatsing van een gedenkteken.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1948 door mevrouw M. Douglas-Govan, een vriendin van de moeder van luitenant Andersons.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Stationsweg/Oranjelaan te Wijhe (gemeente Olst-Wijhe).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht