Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het Zaanlands Lyceum te Zaandam (gemeente Zaanstad) is een zwart marmeren plaquette.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

‘TER NAGEDACHTENIS AAN

LERAREN
MARCUS LOUIS POLAK GEORGE LOUIS JAMBROES DR. GERARD VAN DER TORREN

LEERLINGEN EN OUD-LEERLINGEN
CORNELIS JACOBUS THEUSSEN HERMAN FABER JOHAN WILHELM MANUEL BOTTEROP HENDRIK ANTONIE CRAMER JOHANNES BERNARDUS VAN WISSELINGH PIETER COENRAAD CORNELIS HONIG DIRK HONIG PIETER HENDRIK DE JONG EVERT HONIG IRIS EISENDRATH MAJA FREDERIKA EISENDRATH LEONIE EMMA EISENDRATH HENDRIK JAN FOKMA KLAAS ERIK FOKMA JULIE RIKA VET ROLF LEONARD EISENDRATH FRANS VAN BERGEN EN HENEGOUWEN ROOSJE DRILSMA ADRIAAN KOOIMAN PIETER JACOB ZWART NELLY JOHANNA CROK JAN DE CARPENTIER PIETER KLAASSEN
ALLEN OMGEKOMEN TENGEVOLGE
VAN DE OORLOGSHANDELINGEN
IN DE JAREN 1940-1945′.

Wijziging
In januari 2018 is op de gevel van het Zaanlands Lyceum een bordje aangebracht die duidelijk maakt dat er zich binnen in het gebouw een oorlogsmonument bevindt.

De geschiedenis

Het monument in het Zaanlands Lyceum te Zaandam (gemeente Zaanstad) is opgericht ter nagedachtenis aan de leraren en (oud-)leerlingen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de slachtoffers luiden:

Frans van Bergen en Henegouwen, Johan Wilhelm Manuel Botterop, Jan de Carpentier, Hendrik Antonie Cramer, Nelly Johanna Crok, Roosje Drilsma, Iris Eisendrath, Leonie Emma Eisendrath, Maja Frederika Eisendrath, Rolf Leonard Eisendrath, Herman Faber, Hendrik Jan Fokma, Klaas Erik Fokma, Dirk Honig, Evert Honig, Pieter Coenraad Cornelis Honig, George Louis Jambroes, Pieter Hendrik de Jong, Pieter Klaassen, Adriaan Kooiman, Marcus Louis Polak, Cornelis Jacobus Theussen, Dr. Gerard van der Torren, Julie Rika Vet, Johannes Bernardus van Wisselingh en Pieter Jacob Zwart.

Wiskundeleraar G.L. Jambroers was een felle tegenstander van het nationaal-socialisme. Vanaf het begin verzette hij zich tegen de maatregelen van de bezetter. Hij sloot zich aan bij een van de eerste illegale groepen en weigerde eind 1940 de ‘Ariër-verklaring’ in te vullen. Korte tijd later deed Jambroers als enige van de leraren aan het Zaanlands Lyceum mee aan de Februaristaking. Hij verdween en vluchtte naar Engeland, waar hij werd opgeleid voor speciale opdrachten. In de nacht van 26 op 27 juni 1942 sprong Jambroers met een parachute boven Brabant uit een bommenwerper. Direct na zijn landing werd hij (door verraad) opgepakt. Twee jaar later stierf Jambroers in het concentratiekamp Mauthausen.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De gedenkplaat hangt in het Zaanlands Lyceum, gevestigd aan de Vincent van Goghweg te Zaandam (gemeente Zaanstad).

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil… in Zaanstad – Herdenkingsmonumenten in Zaanstad 1940-1945 van Rob Vreeken (Zaandam, Elkaland Drukkerij V.O.F., 2001);
  • 4 en 5 mei Comité Zaanstad .

‘Monumenten Spreken’
Een korte documentaire over dit monument is hier te bekijken. Aanvullende informatie over de 28 monumenten in de Zaanstreek is te vinden op de website Monumenten Spreken.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents