Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Geertje Pel-Groot in Zaandam (gemeente Zaanstad) is een plaquette.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

‘GEERTJE PEL GROOT
GEB. 13-9-1889 – OVERL. FEBR. 1945

TEN GEVOLGE VAN HAAR CHRISTENPLICHT
(HET HERBERGEN VAN EEN JOODSCH KIND)
DOOR DE DUITSCHERS GEVANGEN GENOMEN
EN IN EEN GEVANGENKAMP OMGEKOMEN

WEEST GETROUW TOT IN DEN DOOD EN IK ZAL U
GEVEN DE KROON DES LEVENS OPENB. 2-10 B’.

De geschiedenis

Het monument voor Geertje Pel-Groot in Zaandam (gemeente Zaanstad) is opgericht ter nagedachtenis aan een lid van de doopsgezinde gemeente, die tijdens de bezetting door oorlogshandelingen is omgekomen.

Geertje Pel-Groot werd door de bezetter gearresteerd, omdat zij de joodse baby Marion Swaab in huis had genomen. De vader van de baby was naar Zwitserland gevlucht en de moeder zat gevangen in een concentratiekamp. Geertje werd verraden door een NSB-politieman die schuin tegenover haar woonde. In februari 1944 moest zij zich met de baby melden bij de Sicherheitsdienst in Amsterdam. Geertje ging op weg met haar dochter Trijntje en baby Marion. Maar op de Zuiddijk stuurde zij haar dochter met de kinderwagen linksaf. Zelf ging ze rechtsaf, naar de aanlegsteiger van de boot naar Amsterdam. Geertje is niet meer teruggekomen. Waarschijnlijk is zij in het concentratiekamp Ravensbrück vergast.

Baby Marion werd bij een ander gezin ondergebracht. Na de oorlog bleken haar ouders nog in leven te zijn en zijn zij met hun dochter naar Amerika geëmigreerd.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De gedenkplaat is bevestigd op de gevel van de Doopsgezinde kerk aan de Westzijde te Zaandam (gemeente Zaanstad).

Bron
Sta een ogenblik stil… in Zaanstad – Herdenkingsmonumenten in Zaanstad 1940-1945 van Rob Vreeken (Zaandam, Elkaland Drukkerij V.O.F., 2001).

‘Monumenten Spreken’
Een korte documentaire over dit monument is hier te bekijken. Aanvullende informatie over de 28 monumenten in de Zaanstreek is te vinden op de website Monumenten Spreken.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents