Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door CBS De Westerkim.

Zaandam, monument voor Geertje Pel-Groot (foto: Peter Ruig)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Geertje Pel-Groot in Zaandam (gemeente Zaanstad) is een plaquette.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'GEERTJE PEL GROOT
GEB. 13-9-1889 - OVERL. FEBR. 1945

TEN GEVOLGE VAN HAAR CHRISTENPLICHT
(HET HERBERGEN VAN EEN JOODSCH KIND)
DOOR DE DUITSCHERS GEVANGEN GENOMEN
EN IN EEN GEVANGENKAMP OMGEKOMEN

WEEST GETROUW TOT IN DEN DOOD EN IK ZAL U
GEVEN DE KROON DES LEVENS OPENB. 2-10 B'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Geertje Pel-Groot in Zaandam (gemeente Zaanstad) is opgericht ter nagedachtenis aan een lid van de doopsgezinde gemeente, die tijdens de bezetting door oorlogshandelingen is omgekomen.

Geertje Pel-Groot werd door de bezetter gearresteerd, omdat zij de joodse baby Marion Swaab in huis had genomen. De vader van de baby was naar Zwitserland gevlucht en de moeder zat gevangen in een concentratiekamp. Geertje werd verraden door een NSB-politieman die schuin tegenover haar woonde. In februari 1944 moest zij zich met de baby melden bij de Sicherheitsdienst in Amsterdam. Geertje ging op weg met haar dochter Trijntje en baby Marion. Maar op de Zuiddijk stuurde zij haar dochter met de kinderwagen linksaf. Zelf ging ze rechtsaf, naar de aanlegsteiger van de boot naar Amsterdam. Geertje is niet meer teruggekomen. Waarschijnlijk is zij in het concentratiekamp Ravensbrück vergast.

Baby Marion werd bij een ander gezin ondergebracht. Na de oorlog bleken haar ouders nog in leven te zijn en zijn zij met hun dochter naar Amerika geëmigreerd.

Locatie
De gedenkplaat is bevestigd op de gevel van de Doopsgezinde kerk aan de Westzijde te Zaandam (gemeente Zaanstad).

Bron
Sta een ogenblik stil... in Zaanstad - Herdenkingsmonumenten in Zaanstad 1940-1945 van Rob Vreeken (Zaandam, Elkaland Drukkerij V.O.F., 2001).

'Monumenten Spreken'
Een korte documentaire over dit monument is hier te bekijken. Aanvullende informatie over de 28 monumenten in de Zaanstreek is te vinden op de website Monumenten Spreken.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht