Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen
Ontwerper: Leo P.J. Braat
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2019-2020 geadopteerd door Basisschool De Regenboog.

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Assendelft (gemeente Zaanstad) is een gedenkplaat met in reliëf het wapen van Assendelft (een paard). Voor de plaquette is een glazen plaat aangebracht

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'OPDAT WIJ NIET VERGETEN.'

Hieronder zijn de namen van oorlogsslachtoffers aangebracht.

Wijzigingen
Het monument is verplaatsbaar en werd vroeger bij de herdenkingen buiten geplaatst. In de loop der jaren groeide de belangstelling voor de herdenkingsbijeenkomsten zodanig, dat de N.H. kerk (achter het voormalig gemeentehuis) te klein werd. Later werden de bijeenkomsten gehouden in de R.K. Odulphuskerk. De gedenkplaat werd dan tijdelijk voor de kerk geplaatst.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Assendelft (gemeente Zaanstad) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Het gedenkteken staat in de hal van het voormalige gemeentehuis van Assendelft, omdat hier vandaan verschillende Assendelvers in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd naar Duitsland. De meeste mannen zijn niet teruggekeerd.

De namen op het monument komen overeen met de namen op het andere monument in de plaats Assendelft: Assendelft, Herdenkingsmonument

Locatie
Het monument staat in de hal van het voormalige gemeentehuis van Assendelft (gemeente Zaanstad). Het gedenkteken is vervaardigd van niet-weerbestendig materiaal en kan daarom niet permanent buiten staan.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... in Zaanstad - Herdenkingsmonumenten in Zaanstad 1940-1945 van Rob Vreeken (Zaandam, Elkaland Drukkerij V.O.F., 2001);
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Chris Schouten & Femke Beeksma | 28 april 2020

Zolang we de laatste oorlog herdenken, zal het ook de laatste blijven. Dit mogen we nooit vergeten!