Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Zuiderzee College.

Zaandam, monument bij de Bernhardbrug (foto: Tino Brouwer)
Zaandam, monument bij de Bernhardbrug

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de Bernhardbrug te Zaandam (gemeente Zaanstad) is een zwartmarmeren gedenksteen. Het gedenkteken is ongeveer 1 meter hoog.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'OP 10 MAART 1945
VIELEN OP DEZE PLAATS
VOOR DE VRIJHEID

G.H. CEVAT
A.J. VAN DE KAMER
R. RÈMPT
J.P.J. VAN ROON
W. ZWART

ALLEN AFKOMSTIG
UIT ALKMAAR'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij de Bernhardbrug te Zaandam (gemeente Zaanstad) is opgericht ter nagedachtenis aan de vijf burgers uit Alkmaar die hier op 10 maart 1945 door de bezetter zijn gefusilleerd.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

G.H. Cevat, A.J. van de Kamer, R. Rèmpt, J.P.J. van Roon en W. Zwart.

De fusillade was een vergelding voor het neerschieten van een handlanger van de Sicherheitsdienst een paar dagen eerder in Zaandam.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... in Zaanstad - Herdenkingsmonumenten in Zaanstad 1940-1945 van Rob Vreeken (Zaandam, Elkaland Drukkerij V.O.F., 2001);
  • Herdenkingscomité 4 Mei Zaandam.

'Monumenten Spreken'
Een korte documentaire over dit monument is hier te bekijken. Aanvullende informatie over de 28 monumenten in de Zaanstreek is te vinden op de website Monumenten Spreken.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht