Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door St. Michaël College.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Jagersplas.

Zaanse Schans, monument aan de Leeghwaterweg (foto: Jaap Kloek)
Zaanse Schans, monument aan de Leeghwaterweg (foto: Jaap Kloek)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Leeghwaterweg aan de Zaanse Schans (gemeente Zaanstad) is een gedenksteen van natuursteen. De gedenksteen is 1 meter 20 hoog, 80 centimeter breed en 30 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'13 SEPTEMBER 1944
J.P. DE BARBANSON
H.A. GROENENDIJK
P. HARTOG
G. VERDONK.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Leeghwaterweg aan de Zaanse Schans (gemeente Zaanstad) is opgericht ter nagedachtenis aan vier verzetsmensen die hier door de bezetter zijn gefusilleerd.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

J.P. de Barbanson, H.A. Groenendijk, P. Hartog en G. Verdonk.

Op 13 september 1944 stortte boven de Zaanstreek een vliegtuig van het Amerikaanse leger neer. Negen bemanningsleden hebben het toestel tijdig met een parachute kunnen verlaten. Verzetsmensen brachten deze Amerikanen in veiligheid. De bezetter eiste dat de geallieerde militairen werden uitgeleverd, maar aan deze oproep werd geen gehoor gegeven. Toen kwam de Duitse officier Rauter met het dreigement dat in Zaandijk 100 of 150 mensen zouden worden doodgeschoten. Het verzet heeft toen drie van de parachutisten noodgedwongen uitgeleverd. Uiteindelijk zijn als vergelding vier leden van het verzet gefusilleerd. Bij een van de vier slachtoffers (drogist Verdonk uit Zaandijk) is een parachute gevonden. De negen Amerikaanse militairen hebben de oorlog wel overleefd.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil... in Zaanstad - Herdenkingsmonumenten in Zaanstad 1940-1945 van Rob Vreeken (Zaandam, Elkaland Drukkerij V.O.F., 2001);
  • Herdenkingscomité 4 mei Koog / Zaandijk.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht