Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Zaanweg te Wormerveer (gemeente Zaanstad) is een wit natuurstenen gedenksteen met in reliëf een ster en een bloemstuk. Op de steen is een bronzen plaquette bevestigd.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘DIRK HOFLAND
GEB. 17-12-’93 TE KROMMENIE
BEENE DIJKSTRA
GEB. 29-7-’15 TE AMSTERDAM
JAN VAN DER WEERD
GEB. 22-5-’91 TE KAMPEN
JAN GOLDSCHMEDING
GEB. 23-2-’21 TE AMSTERDAM
CORNELIS DIJKSTERHUIS
GEB. 1-9-’18 TE GRONINGEN

GEFUSILLEERD 11 OCT. 1944
TE 8 UUR V.M.’

De geschiedenis

Het monument aan de Zaanweg te Wormerveer(gemeente Zaanstad) is opgericht ter nagedachtenis aan de vijf mannen die hier op 11 oktober 1944 door de bezetter zijn geëxecuteerd.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

Cornelis Dijksterhuis, Beene Dijkstra, Jan Goldschmeding, Dirk Hofland en Jan van der Weerd.

De fussilade was een vergelding voor het doodschieten van politieman Bouwens door het verzet vier dagen eerder.

Het monument staat vlak bij het vroegere gemeentehuis van Wormerveer. Hier lagen de bevolkingsregisters opgeslagen, die tijdens de oorlog vaak een belangrijk doelwit waren voor het verzet. De registers werden door de bezetter onder andere gebruikt om vast te leggen wie jood was en wie niet. Ook konden met behulp van de gegevens jonge mannen worden aangewezen voor verplichte tewerkstelling in Duitsland. Om dit te voorkomen heeft het verzet een overval op het gemeentehuis gepleegd en het bevolkingsregister gestolen. De overvallers bonden de NSB-burgemeester vast, plakten pleisters op zijn mond en rolden hem in het vloerkleed als slagroom in een ronde wafel. Sindsdien had de burgemeester de bijnaam ‘Piet Oublie’. Het register werd in jute zakken gestopt, op een paardenkar geladen en opgeborgen op de zolder van de toenmalige christelijke school aan de Wandelweg. Na de oorlog kwamen de papieren weer tevoorschijn.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument staat vlakbij het vroegere gemeentehuis van Wormerveer, gelegen aan de Zaanweg.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil… in Zaanstad – Herdenkingsmonumenten in Zaanstad 1940-1945 van Rob Vreeken (Zaandam, Elkaland Drukkerij V.O.F., 2001).
  • 4 Mei Comité Wormerveer.

‘Monumenten Spreken’
Een korte documentaire over dit monument is hier te bekijken. Aanvullende informatie over de 28 monumenten in de Zaanstreek is te vinden op de website Monumenten Spreken.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents