Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Wormerveer, verzetsmonument (foto: Philip Schroot)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Wormerveer (gemeente Zaanstad) is een bronzen plaquette.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'HIER VIELEN VOOR HET VADERLAND
IN DE TWEEDE WERELDOORLOG
DOOR DUITSE OVERWELDIGING

ADRIANUS JOHANNES VAN DOORN
GEB. 30-3-1907 ALKMAAR
BERNARDUS PAULUS MARIA SPEET
GEB. 14-9-1920 ALKMAAR
DIRK HENDRICUS LODEWIJK JUPIJN
GEB. 3-4-1914 ALKMAAR
JAN BOTTEMA
GEB. 21-7-1908 OLDEBOORN
HENDRIK VAN BRENK
GEB. 4-11-1915 JUTPHAAS

GEFUSILLEERD 17 - 12 - 1944.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Wormerveer (gemeente Zaanstad) is geplaatst ter nagedachtenis aan de vijf verzetsmensen die hier op 17 december 1944 door de bezetter zijn gefusilleerd.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

Jan Bottema, Hendrik van Brenk, Adrianus Johannes van Doorn, Dirk Hendricus Lodewijk Jupijn en Bernardus Paulus Maria Speet.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam de bezetter bij de papierfabriek Van Gelder in Wormer machines, motoren en onderdelen in beslag. Daarom gingen verzetsmensen de fabriek in om de spullen die er nog waren in veiligheid te brengen. Een deel werd opgeslagen in een openluchtzwembad, een ander deel ging naar pakhuizen. De machines die de bezetter al had meegenomen, lagen in een aak. De verzetsgroep liet de aak ontploffen door 's nachts een bom aan de zijkant te bevestigen. De belangrijkste figuur uit het verzet in Wormer, Jan Kuiper ('de Meester'), gaf leiding aan deze operatie. Uit wraak heeft de bezetter vijf mensen (die niet uit de Zaanstreek kwamen) in Wormerveer geëxecuteerd.

Bron
Sta een ogenblik stil... in Zaanstad - Herdenkingsmonumenten in Zaanstad 1940-1945 van Rob Vreeken (Zaandam, Elkaland Drukkerij V.O.F., 2001).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht