Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Basisschool Toermalijn.

Wormerveer, monument aan de Provincialeweg (foto: Cees Snijder)
Wormerveer, monument aan de Provincialeweg (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Provincialeweg te Wormerveer (gemeente Zaanstad) is een betonnen gedenksteen met een zwarte plaquette.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'ADRIANUS A. VAN DOORN
GEB. 24-12-1903 UTRECHT
JOHAN MOLTZER
GEB. 3-1-1918 HILVERSUM
HENDRIK DE VRIES
GEB. 5-7-1918 DEN HAAG
CHRISTIAAN BECKER
GEB. 11-6-1901 AMSTERDAM
CORNELIS P. BAKKER
GEB. 14-10-1921 NW. AMSTEL
JOHANNES VAN MUIJEN
GEB. 24-3-1915 NW. AMSTEL
LEON NORDHEIM
GEB. 9-6-1910 ARNHEM

GEFUSILLEERD 15-4-1945 N.M. 7.30.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Provincialeweg te Wormerveer (gemeente Zaanstad) is opgericht ter nagedachtenis aan de zeven mannen die op 15 april 1945 langs de spoorlijn bij de Nagtegaalkade door de bezetter zijn gefusilleerd.

De namen van de zeven slachtoffers luiden:

Cornelis Bakker (Nieuwer Amstel), Christiaan Becker (Amsterdam), Adrianus van Doorn (Utrecht), Johan Moltzer (Hilversum), Johannes van Muyen (Nieuwer Amstel), Leon Nordheim (Arnhem) en Hendrik de Vries (Den Haag).

De fusillade was een vergelding voor een daad van het verzet. De Gewestelijke Sabotage Afdeling (GSA) had op 9 februari 1945 een zware locomotief bij de spoorbrug over de Nauernasche Vaart laten ontsporen, zodat de bezetter geen soldaten en oorlogstuig meer kon vervoeren. Het spoorwegverkeer over de Zaanlijn werd hierdoor twee maanden lamgelegd. Als vergelding voor de sabotagedaad heeft de bezetter 25 onschuldige gevangenen uit Amsterdam overgebracht. Zeven van hen werden in Wormerveer doodgeschoten. Zij mochten niet ter plaatse worden begraven en werden meegenomen naar Alkmaar, waar nog twee gevangenen werden opgehaald. Op diezelfde avond van 15 april werden de twintig nog levende verzetsmensen gedood op een sportterrein in Sint Pancras (bij Alkmaar). Slechts drie weken later werd Nederland door de geallieerden bevrijd.

Locatie
Het monument staat aan de Provincialeweg, tegenover de Esdoornlaan te Wormerveer (gemeente Zaanstad).

Bronnen

  • 4 Mei Comité Wormerveer;
  • Sta een ogenblik stil... in Zaanstad - Herdenkingsmonumenten in Zaanstad 1940-1945 van Rob Vreeken (Zaandam, Elkaland Drukkerij V.O.F., 2001).

'Monumenten Spreken'
Een korte documentaire over dit monument is hier te bekijken. Aanvullende informatie over de 28 monumenten in de Zaanstreek is te vinden op de website Monumenten Spreken.

 

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht