Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen
Ontwerper: Geurt Brinkgreve, E.H.C. Janssen
Onthulling: 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Saenstroom OPDC.

Wormerveer, 'Vrouwe Justitia' (foto: Philip Schroot)
Wormerveer, 'Vrouwe Justitia' (foto: Philip Schroot)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Vrouwe Justitia' in Wormerveer (gemeente Zaanstad) is een wit natuurstenen beeld van een geboeide, geblinddoekte vrouwenfiguur met weegschaal. Het beeld is geplaatst op een voetstuk.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'AAN HEN
DIE VIELEN
1940-1945.'

Symboliek
Vrouwe Justitia is het symbool van recht en rechtvaardigheid en weerspreekt onrecht, willekeur en schending van mensenrechten.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

'Vrouwe Justitia' in Wormerveer (gemeente Zaanstad) is opgericht ter nagedachtenis aan alle mensen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Veelal waren zij het slachtoffer van onrecht en willekeur.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1949.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Stationsstraat/Zaanweg in Wormerveer (gemeente Zaanstad).

Bronnen

  • 4 Mei Comité Wormerveer;
  • Sta een ogenblik stil... in Zaanstad - Herdenkingsmonumenten in Zaanstad 1940-1945 van Rob Vreeken (Zaandam, Elkaland Drukkerij V.O.F., 2001).

'Monumenten Spreken'
Een korte documentaire over dit monument is hier te bekijken. Aanvullende informatie over de 28 monumenten in de Zaanstreek is te vinden op de website Monumenten Spreken.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht