Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Sint Pancras (gemeente Langedijk) is een gemetselde zuil, geplaatst op een plateau met treden. De zuil is bevestigd aan een muurtje. Op de muur is in reliëf een bronzen boek aangebracht. Het monument is 6 meter hoog, 3 meter 50 breed en 2 meter diep.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

‘DEN VADERLAND GHETROUWE’.

Op het gedenkteken zijn de namen van de twintig  verzetsmensen die op 15 april 1945 zijn gefusilleerd aangebracht.

Wijziging
Op 4 mei 2011 is het monument uitgebreid met een natuurstenen gedenksteen van 1.5 meter bij 1 meter ter nagedachtenis aan 19 Sint Pancrassers die door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Sint Pancras (gemeente Langedijk) is opgericht ter nagedachtenis aan twintig verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld. Zij zijn als represaillemaatregel doodgeschoten voor een sabotage aan de spoorlijn bij Sint-Pancras.

De namen van de twintig slachtoffers luiden:

C.R.L.P. Amsingh, H. van Asten, L.A. Berben, H.J. Habraken, J. Joosten, L.J. Keimpema, J.A.A. van Meeteren, A.F.J. Meierdrees, T.P. Nieland, K. Ooms, J.H. Overdiek, J. Pardoen, J.C. Pompe, J. Prins, G. Steen, R. Stroethoff, C. Tijmes, J.H. Wille, J.L. Steets en H. Wipper.

Als represaille voor de sabotage aan de spoorbrug op de spoorlijn Alkmaar – Den Helder werden, omdat er plaatselijk geen verzetsmensen opgepakt konden worden, op 15 april twintig verzetsmensen uit de Amsterdamse Weteringenschansgevangenis gehaald en bij de spoorwegovergang aan de Bovenweg door de bezetter gefusilleerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 15 april 1946 door burgemeester J. Kroonenburg.

Bij het monument vindt jaarlijks een herdenking plaats op 4 mei.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bron
Voormalige gemeente Langedijk.

Voor meer informatie

  • Verzet in West-Friesland. De illegaliteit in westelijk West-Friesland en in de Wieringermeer in de jaren 1940-’45, J. van Baar, P. Koedijk, Sj. Leiker, R. Posthuma en J. Zwaan (Schoorl, 1990);
  • Alkmaar 1940 – 1945. Kroniek van de bezettingsjaren, J. van Baar, G. Valk (Schoorl, 1995);
  • De KLIN. Themanummer 40-45, nummer 10, 1995 (Vereniging Oud Sint Pancras).

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents