Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Aad Oosterlee, mevr. Moeijes
Onthulling: 15 april 1946
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door PCBS Het Baken.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door R.K. Basisschool Paus Johannes.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Phoenix.

(foto: Historische Vereniging Sint-Pancras)
Sint-Pancras, verzetsmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Sint-Pancras, verzetsmonument (foto: Historische Vereniging Sint-Pancras CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Sint-Pancras (gemeente Langedijk) is een gemetselde zuil, geplaatst op een plateau met treden. De zuil is bevestigd aan een muurtje. Op de muur is in reliëf een bronzen boek aangebracht. Het monument is 6 meter hoog, 3 meter 50 breed en 2 meter diep.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'DEN VADERLAND GHETROUWE'.

Op het gedenkteken zijn de namen van twintig omgekomen verzetsmensen aangebracht.

Wijziging
Op 4 mei 2011 is het monument uitgebreid met een natuurstenen gedenksteen van 1.5 meter bij 1 meter ter nagedachtenis aan de fusillade van 19 Nederlanders.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Sint Pancras (gemeente Langedijk) is opgericht ter nagedachtenis aan twintig verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld. Zij zijn als represaillemaatregel doodgeschoten voor een sabotage aan de spoorlijn bij Sint-Pancras.

De namen van de twintig slachtoffers luiden:

C.R.L.P. Amsingh, H. van Asten, L.A. Berben, H.J. Habraken, J. Joosten, L.J. Keimpema, J.A.A. van Meeteren, A.F.J. Meierdrees, T.P. Nieland, K. Ooms, J.H. Overdiek, J. Pardoen, J.C. Pompe, J. Prins, G. Steen, R. Stroethoff, C. Tijmes, J.H. Wille, J.L. Steets en H. Wipper.

Als represaille voor de sabotage aan de spoorbrug op de spoorlijn Alkmaar - Den Helder werden, omdat er plaatselijk geen verzetsmensen opgepakt konden worden, op 15 april twintig verzetsmensen uit de Amsterdamse Weteringenschansgevangenis gehaald en bij de spoorwegovergang aan de Bovenweg door de bezetter gefusilleerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 15 april 1946 door burgemeester J. Kroonenburg.

Bij het monument vindt jaarlijks een herdenking plaats op 4 mei.

Bron
Gemeente Langedijk.

Voor meer informatie

  • Verzet in West-Friesland. De illegaliteit in westelijk West-Friesland en in de Wieringermeer in de jaren 1940-'45, J. van Baar, P. Koedijk, Sj. Leiker, R. Posthuma en J. Zwaan (Schoorl, 1990);
  • Alkmaar 1940 - 1945. Kroniek van de bezettingsjaren, J. van Baar, G. Valk (Schoorl, 1995);
  • De KNIL. Themanummer 40-45, nummer 10, 1995 (Vereniging Oud Sint Pancras).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht