Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 1951
Adopteer dit monument.

Schellinkhout, gedenkbank (foto: Dqfn13 CC BY SA 4.0)

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenkbank in Schellinkhout (gemeente Drechterland) is een gedenkbank met een ingemetselde rechthoekige gedenksteen van natuursteen. Het monument is 60 centimeter hoog, 40 centimeter breed en 10 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:
'AAN SCHELLINKHOUT - GEËVACUEERDEN UIT NEDERHORST DEN BERG - MEI 1940.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Mott Kenneth George 01-01-1970 01-01-1970

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De bank bevindt De gedenkbank herinnert de inwoners van Schellinkhout (gemeente Drechterland) aan twee slachtoffers (K.G. Mott en een onbekende) die in de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Oprichting
De bank is geplaatst in 1951 als dank aan de gemeente Schellinkhout voor het opvangen van evacués uit Nederhorst den Berg.

Het gedenkteken staat onder bescherming van de Oorlogsgravenstichting.

Locatie
Het monument bevindt zich schuin tegenover het voormalige raadhuisje aan de Dorpsweg, op de Algemene begraafplaats in Schellinkhout (gemeente Drechterland).

Bronnen

  • Voormalige gemeente Venhuizen;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Nelly J. Vis | 29 april 2020

Met afstand van elkaar houden we oog vóór elkaar, dat is NU. Op indrukwekkende wijze gebeurde dat OOK in de oorlogsjaren. Afstand van de vijand houden, maar een bijzonder oog voor elkaar, door zoveel goeds te ondernemen, met vaak gevaar voor eigen leven, om een ander te helpen!