Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Hem, monument voor Nico Broers (foto: Frans Zack)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Nico Broers in Hem (gemeente Drechterland) is een natuurstenen kruis.

Tekst
De tekst op het kruis luidt:

'HIER
VIEL
NICO BROERS
OP
21-2-'45
23
JAAR
OUD.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Broers Nicolaas Adrianus 18-05-1921 21-02-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Nico Broers in Hem (gemeente Drechterland) is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman die hier op 21 februari 1945 door de bezetter is gefusilleerd.

Als lid van een verzetsgroep in Venhuizen hield Nico Broers zich o.a. bezig met wapendroppings. Om de daarbij behorende radio te kunnen gebruiken zou Nico Broers op 21 februari 1945 een accu ophalen ergens in Venhuizen. Bij deze actie werd hij staande gehouden door drie mannen van de Wasserschützpolizei uit Enkhuizen. Deze zagen onmiddellijk het revolver dat Nico onder zijn overall droeg. Nog voor hij dit wapen kon trekken was hij al neergeschoten.

Als inwoner van Hoogkarspel wordt de naam van Nico Broers ook vermeld op de plaquette aan de Kranenburglaan aldaar.

Locatie
Het monument is geplaatst langs de Provinciale weg Hoorn-Enkhuizen, ter hoogte van Hem (gemeente Drechterland).

Bronnen

  • Voormalige gemeente Venhuizen;
  • De heer Frans Zack.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

R. Zuijderhoudt | 28 april 2020