Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen, Verzet Nederland
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS Roelof van Wienesse.

Wijdenes, 'Sally' (foto: Frans Zack)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Sally' in Wijdenes (gemeente Drechterland) is een plaquette van aluminium.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'"SALLY"
CODENAAM VAN HET HIERACHTER GELEGEN TERREIN
WAAROP ENGELSE VLIEGTUIGEN VAN OKTOBER 1944 TOT MEI 1945
WAPENS AFWIERPEN VOOR DE ONDERGRONDSE STRIJDKRACHTEN'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Sally' herinnert de inwoners van Wijdenes (gemeente Drechterland) aan het afwerpterrein (codenaam 'Sally') waar Britse vliegtuigen van oktober 1944 tot mei 1945 28 ton wapens en munitie dropten voor de ondergrondse strijdkrachten.

Vlakbij het afwerpterrein in Wijdenes lag een boerderij, van waaruit de verzetsgroep 'Sally' in de Tweede Wereldoorlog de gedropte goederen verspreidde. Elk afwerpterrein had als code een eigen slagzin en een morseletter die met een lamp moest worden geseind. Ook gold voor alle terreinen vier tijdcodes. 'Sally' had als slagzin: 'de schaatsen zijn opgeborgen' en als seinletter de 'c'. In de BBC-uitzending van radio België werden deze bijzondere codes 's middags om 13.15 uur uitgezonden, zodat de bemanning van het terrein zich op de dropping kon voorbereiden. Na de oorlog kreeg de boerderij bij het afwerpterrein de naam 'Sally'.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de gevel van het pand aan de Trambaan 41 te Wijdenes (gemeente Drechterland).

Bron
Voormalige gemeente Venhuizen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Anne | 28 april 2020

Henk en Anne