Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Dirk Roos in Oosterleek (gemeente Drechterland) is een natuurstenen beeld van een vrouwenfiguur, met een roos in haar hand en een duif op haar schouder. Het beeld is geplaatst op een voetstuk.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'DIRK ROOS
IN DE STRIJD OM
DE VRIJHEID
ONTVIEL HIJ ONS
OP 17 APRIL 1945
TE HOORN'.

De geschiedenis

Het monument voor Dirk Roos in Oosterleek (gemeente Drechterland) is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman die op 17 april 1945 is geëxecuteerd.

Dirk Roos werd op 21 december 1918 geboren te Oosterleek. Gedurende de meidagen van 1940 vocht hij als militair tijdens de bombardementen van Rotterdam. In 1943 werd hij opgeroepen voor dwangarbeid in Duitsland waarna hij is ondergedoken. Dirk Roos sloot zich aan bij het verzet en als zodanig werkte hij mee aan de poging om de verzetsman A. C. de Graaf te bevrijden. Tijdens deze actie werd hij gevangen genomen en naar Hoorn overgebracht. Toen hij daar een vluchtpoging ondernam werd Dirk Roos op 17 april 1945 geëxecuteerd .

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947 of 1948.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst in de gevel van de noordmuur van de hervormde kerk te Oosterleek (gemeente Drechterland).

Bronnen

  • Voormalige gemeente Venhuizen;
  • De heer Frans Zack;
  • Krantenartikel in het Noordhollands Dagblad van 3 mei 2007.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Rem ter Hofstede | 21 apr 2023

Mijn vader, Klaas ter Hofstede ( 1925-2003) was in Wijdenes betrokken bij de wapendroppings op droppingfield Sally en in Hoorn actief bij de ondergrondse telefooncentrale Post Poddy. Op 17 april 1944 ontving zijn verzetsgroep, w.o Dirk Roos, bericht dat men moest proberen om het verzetskopstuk A. C. de Graaf (Adrie) te bevrijden. de Graaf was bij het onderwaterzetten van de Wieringermeer opgepakt en werd naar Hoorn overgebracht. De verzetsgroep was in kleine groepjes via Zwaag op weg naar het Keern toen ze vlak voor het Keern staande werden gehouden door landwachters. In de fietstas van mijn vader troffen die een stengun aan, waarna mijn vader de fiets tegen de landwachter aangooide en door de landerijen via Bobbeldijk wist weg te rennen waarbij hij kogels om zich heen hoorde fluiten. Dirk de Roos werd gevangen genomen en naar Hoorn afgevoerd waarbij hij bij een vluchtpoging nabij het Kleine Noord werd doodgeschoten. Mijn vader heeft zich zijn levenlang afgevraagd van wie de opdracht tot bevrijding van A.C. De Graaf afkomstig is geweest. Duidelijkheid daarover is echter nooit gekomen. Was het niet bij voorbaat een kansloze missie omdat de Graaf wellicht al dood was op het moment dat de groep onderweg ging? Pas op latere leeftijd vertelde hij iets over deze voor hem traumatische gebeurtenis. Toen wij als kinderen klein waren zei hij alleen altijd op 17 april “het is vandaag 17 april”, dat was toevallig ook de dag dat hij in 1950 weer in Wijdenes thuiskwam na 2 jaar dienstplicht in Nederlands-Indie. De 17e april heeft hem zijn hele leven beziggehouden.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents