Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Burgers voormalig Nederlands-Indië, Verzet Nederland
Ontwerper: Steenhouwerij van der Velde (uitvoering)
Onthulling: 1945
Adopteer dit monument.

Zeist, monument aan de Zinzendorflaan (foto: www.rhoen.nl)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Zinzendorflaan in Zeist is een plaquette van natuursteen. De gedenkplaat is 60 centimeter hoog, 80 centimeter breed en 5 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER HERINNERING AAN
PAUL OSCAR MARTIN
GEBOREN 27 JANUARI 1900 TE ZEIST
OVERLEDEN IN GEVANGENSCHAP
19 MAART 1943 TE SINGAPORE
EN
JOHN OTTO ARKES
GEBOREN 19 FEBRUARI 1920 TE ZEIST
GEFUSILLEERD 26 SEPTEMBER 1944
TE AMSTERDAM'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Zinzendorflaan in Zeist is opgericht ter nagedachtenis aan twee leden van de Evangelische Broedergemeenschap die in de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

John Otto Arkes en Paul Oscar Martin.

Paul Oscar Martin is in Singapore op 19 maart 1943 in gevangenschap overleden. John Otto Arkes is op 26 september 1944 in Amsterdam door de bezetter gefusilleerd als represaille voor de aanslag op de Weteringschans.

Oprichting
De Kerkeraad van de Broedergemeente heeft op voorstel van H.B. Arkes, een broer van de omgekomen J.O. Arkes, de plaquette kort na de oorlog laten aanbrengen. H.B. Arkes was de rentmeester van de Evangelische Broedergemeente.

Onthulling
Passend in de sobere stijl van de Broedergemeente liet men een plechtige onthulling achterwege. Wel werden in de eerste jaren door het plaatselijk 4 en 5 mei comité tijdens de dodenherdenking op 4 mei bloemen bij het monument gelegd.

Locatie
Het monument is aangebracht op de muur van de begraafplaats van de Evangelische Broedergemeente, aan de kant van het Zusterplein aan de Zinzendorflaan in Zeist.

Bronnen

  • Gemeente Zeist;
  • De heer R.P.M. Rhoen.
Voor meer informatie
Raadpleeg het register van sinds 1940 in oorlogssituaties omgekomen militairen en burgers met als laatste woonplaats Zeist of in Zeist gewoond hebbend en van militairen en burgers die in Zeist begraven liggen of gelegen hebben: www.rhoen.nl.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht