Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: J. Biezenaar, J. Blom
Onthulling: 4 mei 1995
Adopteer dit monument.

Nederweert, 'Monument voor de Nederweerter Oorlogsslachtoffers' (foto: gemeente Nederweert CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de Nederweerter Oorlogsslachtoffers' in Nederweert is een zwerfkei met inscriptie. Het gedenkteken is 1 meter hoog, 90 centimeter breed en 90 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN
DE INWONERS VAN DE
GEMEENTE NEDERWEERT
OMGEKOMEN DOOR
OORLOGSHANDELINGEN
4 MEI 1995'.

Wijziging
Oorspronkelijk was het monument aan de Mgr. Kreyelmansstraat geplaatst. Op 14 februari 2002 is de zwerfkei verplaatst naar het Raadhuisplein.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor de Nederweerter Oorlogsslachtoffers' in Nederweert is opgericht ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers uit de gemeente. Circa 62 burgers kwamen om tijdens de Tweede Wereldoorlog en zes sneuvelden in het voormalige Nederlands-Indië.

Oprichting
Aanleiding voor oprichting van het gedenkteken was de 50ste herdenking van de bevrijding.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1995 door loco-burgemeester W. Bongers.

Bron
Gemeente Nederweert.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht