Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Waardsedijk te Oudewater is een obelisk van natuurstenen, geplaatst op een voetstuk. Op de zuil is een afbeelding van de Belgische, de Engelse en de Nederlandse vlag aangebracht. De obelisk is 2 meter hoog. Het voetstuk is 85 centimeter breed en 55 centimeter diep.

Teksten
De tekst op de obelisk luidt:

'GEVALLEN VOOR HET VADERLAND'.

De tekst op de voorkant luidt:

'10 MEI 1940
5 MEI 1945
J.J. VIERBERGEN
GEB. 5-4-1916
GEFUSILLEERD 11-2-1944
H.J. DIONISIUS
GEB. 8-7-1902
GEVALLEN 5-5-1945
P.F. VAN DEN ENDE
GEB. 21-11-1920
GEVALLEN 5-5-1945'.

De tekst op de rechterkant luidt:

'9 APRIL 1943
JAKEWAY
TOTT
WHYTE
GIBBINGS
BIRD
ROBERTSON
BARKER'.

De tekst op de achterkant luidt:
'HENRY STORY
GEB. 28-12-1921
TE LAEKEN
BRUSSEL, BELGIË
GEVALLEN 5-5-1945'.

De tekst op de linkerkant luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN DE GEVALLEN
ZEVEN ENGELSE
VLIEGERS'.

De tekst op het voetstuk luidt:

'NEDERL. BINNENL.
STRIJDKRACHTEN
EN LAND. ORG. V. ONDERD.
AFD. OUDEWATER'.

De geschiedenis

Het monument aan de Waardsedijk herinnert de inwoners van Oudewater aan de verzetsmensen en de Britse en Belgische militairen die tijdens de bezettingsjaren in de strijd voor de vrijheid zijn omgekomen.

De namen van de elf slachtoffers luiden:

Barker, Bird, H.J. Dionisius, P.F. van den Ende, Gibbings, Jakeway, Robertson, Henry Story, Tott, J.J. Vierbergen en Whyte.

Johan Vierbergen werkte tijdens de oorlog bij de douane aan de Belgische grens bij Bergeyk. Die plaats was een belangrijke schakel in de ondergrondse organisatie die neergehaalde piloten via Frankrijk en Spanje naar Engeland terug smokkelde. Begin 1944 wilde Vierbergen naar Engeland om zich daar bij de Nederlandse Strijdkrachten aan te sluiten. Samen met twee Britse piloten ging hij op reis. Bij de Franse grens werden ze echter ontdekt en gearresteerd. Vierbergen kwam in de gevangenis van Bruchsal terecht, waar hij op 11 februari na een kort proces wegens 'hulp aan de vijand' door de bezetter werd gefusilleerd. Na de oorlog is hij met militaire eer begraven in Oudewater.
In de nacht van 9 op 10 april 1943 is even buiten Oudewater in een weiland langs de Linschoten een Britse bommenwerper neergestort. Het vliegtuig was op terugweg van een bombardement op Duisburg door Duitse jachttoestellen aangevallen. Alle zeven bemanningsleden zijn omgekomen en begraven op de N.H. begraafplaats aan de Waardsedijk in Oudewater.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 augustus 1945 door burgemeester J.M. van Doorninck.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich bij de R.K. kerk aan de Waardsedijk in Oudewater.

Bronnen

  • Gemeente Oudewater;
  • Oudewater tijdens de Tweede Wereldoorlog, Theo Pollemans. (Gemeente Oudewater, 1995). ISBN 90 242 0185 3.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents