Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen, Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Ontwerper: R. Wenselaar
Onthulling: 4 mei 1955
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Bouwsteen.

Finsterwolde, oorlogsmonument (foto: Peter en René van der Krogt)
Finsterwolde, oorlogsmonument (foto: Gemeente Reiderland)
Finsterwolde, oorlogsmonument

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Finsterwolde (gemeente Oldambt) is een gedenkzuil van witte natuursteen. De zuil is geplaatst op een driehoekig voetstuk van rode baksteen. Het gedenkteken is 1 meter hoog, 40 centimeter breed en 40 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN HEN DIE IN DE JAREN
1940 - 1945
HUN LEVEN LIETEN
IN DE STRIJD TEGEN
DE DUITSE BEZETTING
OF VIELEN ALS SLACHTOFFER
VAN OORLOGSGEWELD'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogmonument herinnert de inwoners van Finsterwolde (gemeente Oldambt) aan alle medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de verzetsstrijd of als slachtoffer van het oorlogsgeweld zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1955.

Locatie
Het monument is geplaatst in het plantsoen bij de driesprong Klinkerweg/Molenstreek/Kromme Elleboog te Finsterwolde (gemeente Oldambt).

Bronnen

  • Gemeente Reiderland;
  • Mens & Dier in Steen & Brons door Peter en René van der Krogt;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.