Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Ontwerper: Jan A. de Melker (14-03-1928)
Onthulling: 1964
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CNBS De Regenboog.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Ds. Baxschool.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Basisschool Mattanja.

Doornspijk, oorlogsmonument (foto: Steven Lindeboom)
Doornspijk, oorlogsmonument (foto: Steven Lindeboom)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Doornspijk (gemeente Elburg) is een bronzen sculptuur waarin een aantal reliëfs zijn aangebracht. Aan de bovenzijde zijn de namen van oorlogsslachtoffers ingegraveerd. Het gedenkteken is 1 meter 50 hoog, 50 centimeter breed en 50 centimeter diep.

Digitaal Joods Monument
Het joodse oorlogsslachtoffer dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze persoon met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op de persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Doornspijk (gemeente Elburg) is opgericht ter nagedachtenis aan de medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen.

Onder hen was Jozeph de Lange, een joodse student. Op 22 mei 1942 vertrok hij naar Apeldoorn om als verpleeghulp te gaan werken in de joodse psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch. Hij trouwde met Jetty Hes, ook verpleegkundige in de instelling. Samen werden ze op 22 januari 1943 naar Kamp Westerbork vervoerd, van waaruit ze op 20 juli 1943 gescheiden naar Sobibor zijn gedeporteerd. Drie dagen later zijn Jozeph de Lange en Jetty Hes-De Lange daar om het leven gebracht.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1964.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Veldweg/Oude Kerkweg in Doornspijk (gemeente Elburg).

Bronnen

  • Gemeente Elburg;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Gelderland van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2005). ISBN 90 5294 333 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht