Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Saskia Thomassen-van Bruggen
Onthulling: 1984
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door OBS De Octopus.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de N.H. kerk in Eenrum (gemeente Het Hogeland) bestaat uit een gietijzeren pilaar met in reliëf menselijke figuren en tekens. De pilaar is 2 meter 50 hoog en heeft een doorsnede van 35 centimeter.

Tekst
De tekst op de pilaar luidt:

'1940 - 1945'.

Symboliek
Het gedenkteken verwijst naar de deportatie van de joodse gemeenschap van Eenrum. Op de pilaar staan afbeeldingen van menselijke figuren, waaronder een joods meisje met een koffertje.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij de N.H. kerk in Eenrum (gemeente Het Hogeland) is opgericht ter nagedachtenis aan tien joodse medeburgers die in 1942 door de bezetter op transport zijn gesteld naar concentratiekampen in Polen.

De namen van de tien joodse medeburgers luiden:

Frouwkje Benninga, Hendriejette Benninga, Jacob Benninga, Lea Benninga, Mozes Benninga, Simon Benninga, Kaatje Benninga-Israels, Sophia Benninga-Zadoks, Martha Cohen en Zoetine Cohen-Benninga.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1984 door Jacob Benninga.

Locatie
Het monument is geplaatst voor de ingang van de N.H. kerk, gelegen aan de Kerkstraat in Eenrum (gemeente Het Hogeland).

Bron
Gemeente De Marne, tegenwoordig gemeente Het Hogeland.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht