Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: D.J. Tinga
Onthulling: 12 mei 1997
Adopteer dit monument.

Eenrum, 'Joods monument' (foto: Frits Huisman)
Eenrum, 'Joods monument' (foto: Jan Eggens)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods monument' in Eenrum (gemeente Het Hogeland) is een zwerfkei, waarop een bronzen plaquette is bevestigd. Het gedenkteken is 1 meter 50 hoog, 1 meter breed en 80 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'WEGGENOMEN UIT EENRUM EN IN POLEN OMGEBRACHT........
1940 - 1945
KAATJE BENNINGA-ISRAELS 89 JAAR 20 MRT 1943
MOZES BENNINGA 61 JAAR 23 NOV 1942
MARTHA COHEN 62 JAAR 23 NOV 1942
SIMON BENNINGA 59 JAAR 12 OKT 1942
SOPHIA BENNINGA-ZADOKS 52 JAAR 12 OKT 1942
ZOETINE COHEN-BENNINGA 22 JAAR 12 OKT 1942
HENDRIEJETTE BENNINGA 62 JAAR 23 NOV 1942
FROUWKJE BENNINGA 54 JAAR 23 NOV 1942
LEA BENNINGA 50 JAAR 23 NOV 1942
JACOB BENNINGA 68 JAAR 23 NOV 1942

[davidster] ....OPDAT WIJ NOOIT VERGETEN'.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Joods monument' in Eenrum (gemeente Het Hogeland) is opgericht ter nagedachtenis aan tien joodse medeburgers die in 1942 door de bezetter op transport zijn gesteld naar concentratiekampen in Polen.

De namen van de tien slachtoffers luiden:

Kaatje Benninga-Israels, Mozes Benninga, Martha Cohen, Simon Benninga, Sophia Benninga-Zadoks, Zoetine Cohen-Benninga, Hendriejette Benninga, Frouwkje Benninga, Lea Benninga en Jacob Benninga.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van een plaatselijk comité uit Eenrum.

Onthulling
Het monument is onthuld op 12 mei 1997 door Lena Benninga en dr. Noach Benninga. Ter gelegenheid van de onthulling is een boekje uitgegeven: Oorlogsherinneringen, geschreven door Noach Benninga.

Bronnen

  • Gemeente De Marne, tegenwoordig gemeente Het Hogeland.
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Groningen van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten. (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1998). ISBN 90 5294 172 6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht