Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Onthulling: 1982
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door GBS De Handpalm.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Basisschool Hoogholtje.

Leens, oorlogsmonument (foto: Harry Cock)
Leens, oorlogsmonument (foto: Harry Cock)
Leens, oorlogsmonument (foto: Harry Cock)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Leens (gemeente De Marne) is een plaquette van natuursteen. De gedenkplaat is bevestigd op een bakstenen muurtje. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 1 meter 25 breed en 10 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1940 - 1945
GEVALLEN UIT DE GEMEENTE LEENS

JACOB BEUKEMA, CORNELIA VAN HESSEN ISRAËLS,
LEVI VAN DAM, EVERT KLADDER,
SOPHIA VAN DAM VAN HESSEN, HENDRIK KONING,
VICTOR VAN DAM, HENDRIKUS POT,
GRIETJE VAN DAM BREMER, RENTJE RITZEMA,
IZAAK GRONSVELD, WIEPKE H. TIMERSMA,
ELSINA GRONSVELD VAN DAM, AILKO DE VRIES,
META J. GRONSVELD, JACOB WIERENGA,
ELZINA GRONSVELD, KLAAS R. WOLTJER,
GRIETJE GRONSVELD, JOGCHUM VAN ZWOL,
SIMON VAN HESSEN, EPPE HEUKER'.

Wijziging
Oorspronkelijk bevond het monument zich in het gemeentehuis te Wehe-Den Hoorn. Na de herindeling van de gemeente is de gedenkplaat verhuisd naar de Algemene begraafplaats in Leens, waar hij is ingemetseld in een bakstenen muur.

In 2010 werd de naam van Eppe Heuker toegvoegd aan het bestaande monument. Op 7 juli 2010 werd deze toevoeging onthuld. Zijn naam was eerder niet vernoemd op het monument. Op initiatief van Lobke Overdevest en de zoon van Eppe Heuker, Harke Heuker, is de naam alsnog toegevoegd.

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Leens (gemeente De Marne) is opgericht ter nagedachtenis aan 21 dorpsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen.

De namen van de 22 slachtoffers luiden:

Jacob Beukema, Grietje van Dam-Bremer, Levie van Dam, Victor van Dam, Sophia van Dam-van Hessen, Eppe Heuker, Elzina Gronsveld, Grietje Gronsveld, Izaak Gronsveld, Meta J. Gronsveld, Elsina Gronsveld-van Dam, Simon Van Hessen, Cornelia van Hessen-Israëls, Evert Kladder, Hendrik Koning, Hendrikus Pot, Bremer Rentje Ritzema, Wiepke H. Timersma, Ailko de Vries, Jacob Wierenga, Klaas R. Woltjer en Jogchum Van Zwol.

Grietje Gronsveld werd samen met haar zus Elzina, haar broer Izaak, zijn vrouw Elsina van Dam en hun dochtertje Meta op 23 november 1942 in Auschwitz om het leven gebracht.

Eppe Heuker, geboren in 1906 in Baflo, was Jehova's getuige. In 1942 werd hij vanwege zijn geloof opgepakt en is vervolgens op transport gesteld. Hij kwam datzelfde jaar om.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1982.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats, gelegen aan de Achtervalge in Leens (gemeente De Marne).

Bronnen

  • Gemeente De Marne;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Groningen van H. Hamburger en J.C. Regtien, met medewerking van Fr. van Echten. (Bedum, Uitgeverij Profiel, 1998). ISBN 90 5294 172 6.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht