Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Huizen is een natuurstenen beeld van een staande en een liggende mannenfiguur. Achter hen is een muur geplaatst. Aan weerszijden van het beeld staat een natuurstenen gedenksteen met daarop de namen van de tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen omgekomen Huizenaren. Het monument is 3 meter 20 hoog, 1 meter 80 breed en 75 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

‘VADER, INDIEN MOGELIJK…
TER
HERINNERING
AAN HEN DIE
HUN LEVEN
LIETEN VOOR
DE VRIJHEID
1940 – 1945′.

Symboliek
De twee figuren beelden twee strijders (militair en burger) uit die voor een hoge fusillademuur worden doodgeschoten.
Beeldhouwer N.A. van der Kreek en architect D.R. Hueting omschrijven het kunstwerk als volgt: ‘In deze laatste, dramatische oogenblikken, waarbij het eene slachtoffer al dood ter aarde stort, richt de andere zich met zijn laatste krachten op als om de hemel aan te roepen, de idee, waarvoor zij zullen sterven, te helpen overwinnen.

Als voorstelling heeft deze muur iets van het beklemmende van een gevangenismuur met een getralied venster en een luchtgat. Hij heeft ook iets van het verhevene door zijn hoogte en versterkt de uitbeeldingskracht van de staande figuur. Een sterk contrast vormt de vallende figuur, het volbrachte offer.’

Wijziging
De twee gedenkstenen met namen zijn later aan het monument toegevoegd.

De geschiedenis

Het verzetsmonument herinnert aan de inwoners van Huizen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid zijn omgekomen.

Eén van deze slachtoffers was Jehovah’s getuige Willem Verweerdt. Hij werd vervolgd vanwege zijn geloof.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 1947 door het college van oud-illegalen en het gemeentebestuur.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op het Prins Bernhardplein, op de hoek Naarderstraat/Ceintuurbaan in Huizen.

Bronnen

  • Gemeente Huizen;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • http://www.tgooi.info.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents