Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Nicolaas A. van der Kreek (beeldhouwer), D.R. Hueting (architect)
Onthulling: 3 mei 1947
Adopteer dit monument.

Huizen, verzetsmonument (bron: www.tgooi.info)
Huizen, verzetsmonument (bron: www.tgooi.info)
Huizen, verzetsmonument (bron: www.tgooi.info)
Huizen, verzetsmonument (bron: www.tgooi.info)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Huizen is een natuurstenen beeld van een staande en een liggende mannenfiguur. Achter hen is een muur geplaatst. Aan weerszijden van het beeld staat een natuurstenen gedenksteen met daarop de namen van de tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen omgekomen Huizenaren. Het monument is 3 meter 20 hoog, 1 meter 80 breed en 75 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'VADER, INDIEN MOGELIJK...
TER
HERINNERING
AAN HEN DIE
HUN LEVEN
LIETEN VOOR
DE VRIJHEID
1940 - 1945'.

Symboliek
De twee figuren beelden twee strijders (militair en burger) uit die voor een hoge fusillademuur worden doodgeschoten.
Beeldhouwer N.A. van der Kreek en architect D.R. Hueting omschrijven het kunstwerk als volgt: 'In deze laatste, dramatische oogenblikken, waarbij het eene slachtoffer al dood ter aarde stort, richt de andere zich met zijn laatste krachten op als om de hemel aan te roepen, de idee, waarvoor zij zullen sterven, te helpen overwinnen.

Als voorstelling heeft deze muur iets van het beklemmende van een gevangenismuur met een getralied venster en een luchtgat. Hij heeft ook iets van het verhevene door zijn hoogte en versterkt de uitbeeldingskracht van de staande figuur. Een sterk contrast vormt de vallende figuur, het volbrachte offer.'

Wijziging
De twee gedenkstenen met namen zijn later aan het monument toegevoegd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument herinnert aan de inwoners van Huizen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid zijn omgekomen.

Eén van deze slachtoffers was Jehova's getuige Willem Verweerdt. Hij werd vervolgd vanwege zijn geloof.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 1947 door het college van oud-illegalen en het gemeentebestuur.

Locatie
Het monument is geplaatst op het Prins Bernhardplein, op de hoek Naarderstraat/Ceintuurbaan in Huizen.

Bronnen

  • Gemeente Huizen;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • http://www.tgooi.info.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht