Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: A. de Brouwer
Onthulling: 4 mei 1951
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Nicolaasschool.

Zandvoort, verzetsmonument (foto : B. van Bohemen / NIOD)
Zandvoort, verzetsmonument (foto : B. van Bohemen / NIOD)
't Zand, gedenkmonument (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Zandvoort bestaat uit vijf natuurstenen blokken met de emblemen van de zee-, land- en luchtmacht. Op het middelste blok is in reliëf een stervende mannenfiguur aangebracht, die met zijn laatste krachten de vlag omhoog tracht te houden. De vlag raakt daarbij wel zijn voet, maar niet de grond. Hij geeft de vlag door aan een kind. Achter dit blok staat een houten kruis.

Teksten
De tekst onder het reliëf luidt:

'DEN VADERLANT GHETROUWE.'

De tekst op het kruis luidt:

'AAN HEN DIE VIELEN
MEI 1940
MEI 1945.'

Symboliek
De vijf blokken symboliseren de oorlogsjaren. De mannenfiguur verbeeldt een stervende strijder die de vlag doorgeeft aan een kind, waarmee de vrijheid is gered.

Wijziging
In 1967 blijkt dat de herdenking bij het monument niet geheel aan de verwachtingen voldoet. De deelnemers aan de stille tocht op de 4e mei komen altijd in het gedrang. Er is bij het monument geen ruimte om allen bij het monument toe te laten. Voorgesteld wordt het monument over te brengen naar de nieuwe uitbreiding van de algemene begraafplaats, maar op die locatie zou het monument zo achteraf liggen, dat er buiten de herdenkingsavond weinig belangstellenden het monument zullen bezoeken. Bovendien is de plaats van het monument algemeen aanvaard. Wel wordt het grindpad naar het monument verbreed, zodat alle deelnemers tijdens de herdenkingsplechtigheid binnen een straal van 25 meter voor het verzetsmonument kunnen staan.

In verband met het Mabon-plan (de realisering van het Vendorado-project) moest het monument in juli 1988 worden verplaatst naar de Van Lennepweg. Na verplaatsing van het monument waren er klachten dat het monument 's avonds vanaf de weg niet te zien is. De openbare verlichting langs de Linneausstraat en de Van Lennepweg staat zover van het monument dat het niet wordt belicht. Ook het erlangs lopende voetpad is 's avonds erg donker. Besloten werd toen bij het monument twee lichtmasten te plaatsen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument herinnert de inwoners van Zandvoort aan de Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet zijn omgekomen.

Oprichting
In 1949 kwam bij de gemeente Zandvoort een verzoek binnen van het comité 'Verzetsmonument' om op het Gasthuisplein een monument te mogen oprichten. Niet iedereen was gelukkig met deze locatie, waardoor men op zoek ging naar een andere. Uiteindelijk besloot de gemeenteraad dat het gedenkteken in het vijverpark aan de Vondellaan geplaatst zou worden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1951.

Locatie
Het monument bevindt zich op de hoek Van Lennepweg/Linneausstraat in Zandvoort.

Bronnen

  • Gemeente Zandvoort;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.
Voor meer informatie
De website van de Gemeente Zandvoort.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht