Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS Hannie Schaft.

Zandvoort, monument bij de 'Dondershoek' (foto: Gemeente Zandvoort)
Zandvoort, monument bij de 'Dondershoek' (foto: Gemeente Zandvoort)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de 'Dondershoek' in Zandvoort bestaat uit twee gedenkstenen van rode grofkorrelige zandsteen. In de stenen is een inscriptie gebeiteld.

Tekst
De tekst op de eerste gedenksteen luidt:

'HIER LAGEN
62 VERMOORDE
VERZETSLIEDEN
GEVONDEN MEI 1945.'

De tekst op de tweede gedenksteen luidt:

'HIER LAGEN
29 VERMOORDE
VERZETSLIEDEN
GEVONDEN MEI 1945.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij de 'Dondershoek' herinnert de inwoners van Zandvoort aan 91 verzetsmensen die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog in de duinen door de bezetter zijn gefusilleerd.

Vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog kwamen de 91 verzetsmensen in handen van de bezetter. Zij waren verdeeld in twee groepen: 62 van hen hadden een uitvoerende taak binnen het verzet, 29 van hen behoorden tot de organisatie. De twee groepen werden gedwongen hun eigen massagraf te graven, waarna ze door de bezetter gefusilleerd zijn.

In mei 1945 zijn de 91 verzetsmensen herbegraven op de Erebegraafplaats in Overveen.

Oprichting
Op 28 juni 1949 besloot de gemeenteraad van Zandvoort om op de twee plaatsen in de gemeente Zandvoort waar de lijken werden gevonden gedenkstenen op te richten. Omdat zich ook op het grondgebied van de gemeente Bloemendaal fusilladeplaatsen bevonden waar Bloemendaal gedenkstenen wilde aanbrengen, heeft de gemeente Bloemendaal destijds de gemeente Zandvoort voorgesteld stenen te gebruiken die in vorm en kleur gelijk zijn aan die van Bloemendaal. De benodigde zandsteen werd gratis beschikbaar gesteld door de 'Stichting 1940-1945'.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1949.

Locatie
Het monument bevindt zich in de duinen bij de zogenoemde 'Dondershoek', gelegen ten noorden van het Circuit in Zandvoort. Dit deel van de duinen is niet toegankelijk voor het publiek.

Bronnen

  • Gemeente Zandvoort;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.