Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 1949
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Duinroos.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het 'Kromboomsveld' in Zandvoort is een gedenksteen van natuursteen.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'HIER STORTE
OP 13-4-1945 NEER
DE HALIFAX A 347
WAARBIJ 7 GEALLIEERDE
VLIEGERS OMKWAMEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het 'Kromboomsveld' in Zandvoort is opgericht ter nagedachtenis aan de zeven omgekomen bemanningsleden van een Amerikaanse bommenwerper die hier op 13 april 1945 in de duinen is neergestort.

Op 10 mei 1945 werd door de chef van de afdeling bevolking van de gemeente Zandvoort in de zuidelijke duinen het wrak van een 4-motorige bommenwerper aangetroffen. In de nabijheid van het wrak bevond zich een graf en een houten kruis met opschrift: 'Hier rusten 6 Anglo-amerikaanse vliegers van de Halifax No.A. 347: 13-4-'45'. Toen enige dagen later Canadese troepen ter plaatse kwamen, werd in het vliegtuigwrak een in vergaande staat van ontbinding verkerend lijk gevonden. Het zevende slachtoffer is toen bijgezet in het graf. In de loop van 1946 zijn de stoffelijke overschotten door de Engelse gravendienst opgegraven en vervoerd. Het laatste slachtoffer is op 18 december 1946 opgegraven en vervoerd naar Hoek van Holland.

Oprichting
Op 28 juni 1949 besloot de gemeenteraad van Zandvoort om op de plaats waar de bommenwerper is neergestort een gedenksteen op te richten. In 1949 is aan het gemeentebestuur van Amsterdam verzocht in hun duinen een gedenksteen op te mogen richten op de plek waar de bommenwerper is neergestort. De gemeente Amsterdam had hier geen bezwaar tegen.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1949.

Het monument bevindt zich in de duinen, op het terrein van de Amsterdamse Waterleiding bij het Van der Vlietkanaal (in het zgn. 'Kromboomsveld') te Zandvoort.

Bronnen

  • Gemeente Zandvoort;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.
Voor meer informatie
Website van de Gemeente Zandvoort.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht