Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Mevr. C.E. Limpers-van Rood
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.

Zandvoort, gedenksteen bij het Gasthuishofje (foto: gemeente Zandvoort)
Zandvoort, gedenksteen bij het Gasthuishofje (foto: gemeente Zandvoort)

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenksteen bij het Gasthuishofje in Zandvoort is een reliëf van witte natuursteen. Op het reliëf zijn de jaartallen '40 en '45 aangebracht.

Symboliek
Het reliëf geeft op symbolische wijze de vernietiging en de wederopbouw van Zandvoort weer. Een mannenfiguur zakt, door de bliksem getroffen, ineen (de vernietiging van Zandvoort). Een drakenfiguur symboliseert het oorlogsgeweld. Daarboven stijgt een vrouwenfiguur in het zonlicht op. Haar gelaat is gericht naar Zandvoort, weergegeven door enkele gebouwen (het raadhuis en de kerktoren), rustend op een schelp (symbool van de zee).

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenksteen bij het Gasthuishofje herinnert de inwoners van Zandvoort aan het vernietigende oorlogsgeweld en aan de wederopbouw.

Oprichting
Gedurende de Tweede Wereldoorlog heeft de bezetter in het kader van de verdediging van de Noordzeekust 648 gebouwen in Zandvoort gesloopt. De hele kuststrook was met de grond gelijk gemaakt. Bovendien werden 84 woningen zwaar en 1.496 woningen licht beschadigd. Na de bevrijding kwam er een wederopbouwplan. Dit plan was reeds in bezettingstijd in opdracht van de door de Duitsers ontslagen burgemeester Van Alphen door Ir. G. Friedhoff ontworpen. Omdat in 1947 het Gasthuishofje in het kader van de wederopbouw als eerste werd voltooid, is in de gevel rechts naast de ingang van het hofje in de muur een gedenksteen aangebracht.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947. De gedenksteen is in opdracht van de Rijkscommissie voor aankopen en opdrachten aan kunstenaars vervaardigd door mevrouw Limpers.

Locatie
De gedenksteen is ingemetseld in de gevel, rechts naast de ingang van het Gasthuishofje aan het Gasthuisplein te Zandvoort.

Bron
Gemeente Zandvoort.

Voor meer informatie
De website van de Gemeente Zandvoort.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht