Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Sint-Oedenrode is een zandstenen beeld van een vrouwenfiguur met in haar hand een vredesfakkel. Het beeld is geplaatst op een voetstuk. Op het gedenkteken is een plaquette aangebracht. Het monument is 4 meter 50 hoog, 85 centimeter breed en 85 centimeter diep. Het beeld is 2 meter 50 hoog. Het voetstuk is 2 meter hoog.

Teksten
De tekst op het monument luidt:

‘AAN HEN
DIE
VIELEN’.

De tekst op de plaquette luidt:

‘SGT. PIET BARTEN
31-12-1903 † BLERICK 10-5-1940
SGT. PIETER VAN OORSCHOT
11-3-1914 † NEDER-BIRMA 15-1-1943

IN HET VERZET GEVALLEN:
THEO VAN SCHIJNDEL
10-1-1920 † VUGHT 9-8-1944
MARTIEN BOEREN
9-5-1918 † VUGHT 16-9-1944
GERARD BOUWMAN
1-11-1908 † VUGHT 16-9-1944
JACOB VAN DER WELLE
29-12-1897 † SINT-OEDENRODE 19-9-1944

GESNEUVELD IN NEDERLANDS-INDIË:
JANUS BRUGMANS
3-3-1927 † PERBESI 19-5-1948
MARTIEN OPPERS
26-3-1927 † WONOGIRI 27-2-1949′.

Wijzigingen
De plaquette is op 4 mei 1995 aan het monument toegevoegd. Op 4 mei 1999 zijn de namen van twee mensen aangebracht die in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument in Sint-Oedenrode is opgericht ter nagedachtenis aan twee Nederlandse militairen en vier verzetsmensen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen, aan de bevrijding van het dorp door Amerikaanse parachutisten en aan de twee medeburgers die in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De namen van de acht slachtoffers luiden:

Piet Baren, Martien Boeren, Gerard Bouwman, Janus Brugmans, Pieter van Oorschot, Martien Oppers, Theo van Schijndel en Jacob van der Welle.

Sint-Oedenrode werd bevrijd tijdens operatie ‘Market Garden’, het geallieerde offensief van 17 tot 26 september 1944. Met deze grootscheepse operatie wilden de geallieerden vanuit België om een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland te veroveren. Luchtlandingstroepen moesten in een bliksemsnelle aanval bruggen in Noord-Brabant en Gelderland veilig te stellen. Er werden drie complete divisies gedropt: de 101ste US Airborne Divisie bij Eindhoven en Veghel, de 82ste US Airborne Divisie bij Grave en Groesbeek en de 1ste Britse Airborne Divisie bij Arnhem en Oosterbeek. Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. Wel was een deel van Noord-Brabant en Gelderland in geallieerde handen. Vanuit deze strook vrij gebied, ‘de Corridor’ genaamd, werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd. Tijdens operatie ‘Market Garden’ zijn meer dan 17.000 militairen van de luchtlandings- en grondtroepen gesneuveld, gewond geraakt of vermist. Dit aantal verloren manschappen was groter dan tijdens de invasie in Normandië (D-Day).

Onthulling
Het monument is onthuld in 1950 door het Comité ‘Oprichting Oorlogsmonument’.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst in het eerste plantsoen aan de Corridor, direct naast de Hambrug in Sint-Oedenrode.

Bronnen

  • Gemeente Sint-Oedenrode;
  • In het spoor van Market Garden – Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant van Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998).

Voor meer informatie
Kunst in Sint-Oedenrode (2000).

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents