Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Piet Killaars (17-10-1922)
Onthulling: 30 december 1955
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door RKBS St. Jozef.

Tegelen, 'Monument voor de Gevallenen' (foto: Els Klück)
Tegelen, 'Monument voor de Gevallenen' (foto: Ewoud van Eig)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de Gevallenen' in Tegelen (gemeente Venlo) is een beeldengroep van muschelkalksteen. Een moeder met een kind op haar arm staat naast een liggende mannenfiguur. De beeldengroep is geplaatst op een rechthoekig basement.

Symboliek
Het monument geeft uitdrukking aan de gedachte dat niet alleen de gesneuvelde soldaat slachtoffer is van oorlogsgeweld, maar dat de nabestaanden ook een zware last met zich meedragen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor de Gevallenen' in Tegelen (gemeente Venlo) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de plaatselijke Vereniging den Vaderlant Ghetrouwe en het Oranjecomité.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1955 ter gelegenheid van de 10-jarige herdenking van de bevrijding van Tegelen.

Locatie
Het monument is geplaatst in het Raadhuisplantsoen, gelegen aan de Raadhuislaan te Tegelen.

Bronnen

  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • www.oorlogsmusea.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht