Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Ontwerper: André van Bergeijk (ontwerp), Trudie Broos (reliëf)
Onthulling: 16 september 1994
Adopteer dit monument.

Sint-Oedenrode, 'Monument to the Dutch' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Sint-Oedenrode, 'Monument to the Dutch'
Sint-Oedenrode, 'Monument to the Dutch' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
'Monument to the Dutch' in Sint-Oedenrode is een architectonisch ontwerp, vervaardigd uit gepolijst graniet. Een staande rechthoek wordt omringd door een fries met een breedte van circa 60 centimeter. In de fries van gepolijst hardsteen zijn in reliëf taferelen van de bevrijding en de Nederlandse hulp aan en vriendschap met de bevrijders gegraveerd. Bij het gedenkteken is een informatiepaneel geplaatst.

Teksten
De tekst in de rand van de fries luidt:

'DEDICATED TO THE PEOPLE OF THE CORRIDOR
BY THE VETERANS OF THE 101ST AIRBORNE DIVISION
IN GRATEFUL APPRECIATION OF THEIR COURAGE,
COMPASSION AND FRIENDSHIP'.

De tekst op de achterkant van de fries luidt:

'1944 REMEMBER SEPTEMBER 1994'.

De tekst op het informatiepaneel luidt:

'DIT MONUMENT IS EEN GESCHENK
VAN DE VETERANEN VAN DE
101E AIRBORNE DIVISIE,
UIT WAARDERING VOOR DE MOED,
SYMPATHIE EN VRIENDSCHAP VAN
DE BEVOLKING VAN DE BRABANTSE
CORRIDOR.
1944 SEPTEMBER 1994'.

De tekst op de achterzijde van het informatiebord luidt:

'MONUMENT
TO THE DUTCH
1994
TRUDIE BROOS'

Symboliek
Het monument staat symbool voor het einde van de bezetting. De voorstellingen geven uitdrukking aan de vreugde en dankbaarheid voor de bevrijding.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

'Monument to the Dutch' herinnert de inwoners van Sint-Oedenrode aan de landing in september 1944 van 10.000 parachutisten van de 101ste Amerikaanse Airborne Divisie onder commando van generaal Maxwell Taylor die in kasteel 'Henkenshage' enige dagen zijn hoofdkwartier had.

Sint-Oedenrode werd bevrijd tijdens operatie 'Market Garden', het geallieerde offensief van 17 tot 26 september 1944. Met deze grootscheepse operatie wilden de geallieerden vanuit België een bruggenhoofd over de grote rivieren in Nederland veroveren. Luchtlandingstroepen moesten in een bliksemsnelle aanval bruggen in Noord-Brabant en Gelderland veilig stellen. Er werden drie complete divisies gedropt: de 101ste US Airborne Divisie bij Eindhoven en Veghel, de 82ste US Airborne Divisie bij Grave en Groesbeek en de 1ste Britse Airborne Divisie bij Arnhem en Oosterbeek.

Na de landing bij Sint-Oedenrode volgde een zware tiendaagse veldtocht om de cruciale verbindingsweg ('de Corridor' genaamd) van Eindhoven via Sint-Oedenrode naar Arnhem open te houden voor tanks van het Britse Tweede Leger. Op deze 'Hell's Highway' streden verzetsmensen aan de zijde van de Airborne militairen. De geallieerden waren blij verrast met het grote aantal vrijwilligers die zich op allerlei terreinen verdienstelijk maakten.

Nadat de Slag om Arnhem werd verloren, is de aanval gestokt. Wel was een deel van Noord-Brabant en Gelderland in geallieerde handen. Vanuit deze strook vrij gebied, 'de Corridor' genaamd, werd in de maanden daarna de rest van Brabant bevrijd. Tijdens operatie 'Market Garden' zijn meer dan 17.000 militairen van de luchtlandings- en grondtroepen gesneuveld, gewond geraakt of vermist. Dit aantal verloren manschappen was groter dan tijdens de invasie in Normandië (D-Day).

Oprichting
Het gedenkteken is een geschenk aan de bewoners van de Brabantse Corridor als dank voor hun moed, sympathie en vriendschap.

Onthulling
Het monument is onthuld op 16 september 1994 door de veteranen van de 101ste Amerikaanse Airborne Divisie ter gelegenheid van de 50ste herdenking van D-Day.

Locatie
Het monument is geplaatst in het gemeentelijk plantsoen, gelegen aan de Corridor te Sint-Oedenrode.

Bronnen

  • Gemeente Sint-Oedenrode;
  • In het spoor van Market Garden - Monumenten en gedenktekens Noord-Brabant van Jacq van Eekelen e.a. (Den Dungen, Market Garden Comité, 1998).

Voor meer informatie
Kunst in Sint-Oedenrode (2000).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

J. Swinkels | 1 mei 2020