Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument ‘De Zes van Dorplein’ in Budel-Dorplein (gemeente Cranendonck) bestaat uit waaronder een herdenkingskruis van Amerikaans grenenhout, met daarop aangebracht een emaille tekstplaatje, een ijzeren kunstwerk met foto’s van de zes slachtoffers, spoorrails en een ijzeren lessenaar met daarop het boek dat het verhaal vertelt van ‘De Zes van Dorplein’. Naast het kruis is een centraal kunstwerk van cortenstaal aangebracht met foto’s van de zes slachtoffers omgeven door spoorrails. Tevens is er een lessenaar van cortenstaal aangebracht met daarop het boek met opengeslagen ‘zwarte bladzijden’.

Wijzigingen
Het gedenkkruis is oorspronkelijk opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsleden en broers Leo en Martin Looymans. Het monument bevond zich oorspronkelijk op het fabrieksterrein Loozerheide, ongeveer 100 meter van de spoorlijn IJzeren Rijn in Budel-Dorplein (gemeente Cranendonck). Het terrein was niet vrij toegankelijk. Voor bezichtiging diende men telefonisch of schriftelijk toestemming te vragen bij Pasminco Budel Zink. Met uitzondering van 4 mei. In 2021 is het kruis verplaatst naar het nabijgelegen Heilig Hart Park als onderdeel van een nieuw oorlogsmonument. Hierbij zijn de namen van nog vier verzetsleden toegevoegd: Theo Stevens, Antoon van der Putten, Jan Zandvliet en Kees Kappers. Dit monument is op 5 september 2021 onthuld.

Tekst
De tekst op het oorspronkelijke tekstplaatje luidde:

‘LEO EN MARTIN
LOOYMANS
5-9-1944 DORPLEIN’.

De geschiedenis

Het monument herinnert de inwoners van Budel-Dorplein (gemeente Cranendonck) aan zes verzetsleden die op 5 september 1944 door de Duitse bezetter om het leven zijn gebracht.

De namen van de slachtoffers luiden:
Kees Kappers, Leo Looymans, Martin Looymans, Antoon van der Putten, Theo Stevens en Jan Zandvliet.

Oprichting
Direct na de bevrijding is op deze plek een eenvoudig kruis neergezet wat al na enkele jaren verrot was. Hiervoor is later een degelijk nieuw kruis met een tekstplaatje in de plaats gekomen.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst in het Heilig Hart Park.

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents