Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Sjang van Leeuwen
Onthulling: 1945
Adopteer dit monument.

Budel-Dorplein, 'Monument voor de gebroeders Looymans' (foto: Simon Pustjens)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Monument voor de gebroeders Looymans' in Budel-Dorplein (gemeente Cranendonck) is een kruis van Amerikaans grenenhout, met daarop aangebracht een emaille tekstplaatje.

Tekst
De tekst op het tekstplaatje luidt:

'LEO EN MARTIN
LOOYMANS
5-9-1944 DORPLEIN'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Looijmans Leo Louis 18-01-1925 05-09-1944
Looijmans Martinus Hubertus 02-09-1918 05-09-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Monument voor de gebroeders Looymans' herinnert de inwoners van Budel-Dorplein (gemeente Cranendonck) aan Leo en Martin Looymans, die hier op 5 september 1944 door SS'ers zijn omgebracht.

Oprichting
Direct na de bevrijding is op deze plek een eenvoudig kruis neergezet wat al na enkele jaren verrot was. Hiervoor is later een degelijk nieuw kruis met een tekstplaatje in de plaats gekomen.

Het monument wordt onderhouden door Frans van der Putten.

Locatie
Het monument is geplaatst op het fabrieksterrein Loozerheide, ongeveer 100 meter van de spoorlijn IJzeren Rijn in Budel-Dorplein (gemeente Cranendonck). Het terrein is niet vrij toegankelijk. Voor bezichtiging dient men telefonisch of schriftelijk toestemming te vragen bij Pasminco Budel Zink. 4 mei vormt hierop een uitzondering. Tijdens deze dag is het monument de gehele dag toegankelijk.

Bron
Gemeente Cranendonck.

Voor meer informatie
AA-kroniek, jaargang 9 - nr. 3 (Heemkundekring Budel en Cranendonck, 1990).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Kris Derks | 4 mei 2020

Opdat we nooit vergeten