Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: W. Rooijakkers
Onthulling: 20 september 1996
Adopteer dit monument.

Soerendonk, monument voor Antoon Meurkens (foto: Rob van Stratum)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Antoon Meurkens in Soerendonk (gemeente Cranendonck) is een zwart gietijzeren kruis met corpus. Aan de onderkant is een plaquette aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'ANTOON MEURKENS
* 11-11-1012
† 20-09-1944
VERMOORD DOOR DE DUITSE SS'.

Wijziging
Het kruis is eind 1800 gesmeed door W. Rooijakkers en deed dienst als calvariekruis bij de oude kerk van Budel. In 1990 is het kruis aan de Heemkundekring Budel en Cranendonck geschonken door de familie Rooyakkers.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Meurkens Antonius Johannes 11-11-1912 20-09-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Antoon Meurkens herinnert de inwoners van Soerendonk (gemeente Cranendonck) aan de dorpsgenoot die hier op 20 september 1944 door de SS is omgebracht.

Toon Meurkens zat, om te voorkomen dat hij tewerkgesteld zou worden, ondergedoken bij zijn verloofde in Geldrop. Toen zijn geboortedorp Budel bevrijd werd op 20 september 1944, besloot hij terug te keren. Op zijn terugweg kwam hij zijn dorpsgenoot Jan Lammers tegen, met wie hij richting Soerendonk liep. De twee mannen wisten niet dat er zich nog een aantal Duitse SS-ers in de omgeving bevonden. Om vijf uur ’s middags werden ze aangehouden om onduidelijke redenen. Antoon Meurkens werd doodgeschoten door een SS'er. Jan Lammers bleef ongedeerd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 20 september 1996 door burgemeester mevrouw A.B. de Jong-Crajé en mevrouw M. Seghers-Meurkens.

Het monument wordt onderhouden door de 'Heemkundekring Budel en Cranendonck'.

Locatie
Het monument bevindt zich bij de camping (fietspad Strijper-A2 route) aan de Waterstraat te Soerendonk (gemeente Cranendonk).

Bronnen

Voor meer informatie
  • AA-kroniek, nr. 4 (Heemkundekring Budel en Cranendonck, 1996);
  • Heemkundekring Budel en Cranendonck, H. Jaspers, Pastoor Lemmenstraat 7, 6023 AG Budel-Schoot 0495-494806.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht