Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Heerlen, monument voor K.C. van Berckel (foto: Pascale Mali)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor K.C. van Berckel in Heerlen is een portretbuste. Het reliëf is vervaardigd uit gele natuursteen. Het gedenkteken is 50 centimeter hoog, 40 centimeter breed en 7 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het reliëf luidt:

'IN MEMORIAM K.C. VAN BERCKEL
IN LEVEN CHIRURG
AAN DIT ZIEKENHUIS.
GEFUSILLEERD IN VUGHT OP 5/9
1944'.

Wijzigingen
Waarschijnlijk heeft het reliëf eerst in de hal van het oude Sint-Jozefziekenhuis aan de Putgraaf gehangen. Na afbraak van dit ziekenhuis is het gedenkteken eind jaren zestig overgebracht naar het nieuwe De Weverziekenhuis (tegenwoordig het Atrium Heerlen genaamd).

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Berckel Karel Clemens 19-08-1892 05-09-1944

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor K.C. van Berckel in Heerlen is opgericht ter nagedachtenis aan de chirurg die op 5 september 1944 in kamp Vught door bezetter is gefusilleerd.

Locatie
Het reliëf hangt in de entreehal van het Atrium Heerlen aan de Henri Dunantstraat te Heerlen.

Bronnen

  • Stadsarchief Heerlen;
  • Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.
Voor meer informatie
Oorlogsmonumenten in Heerlen en Hoensbroek van J. Krüll, gepubliceerd in: Het Land van Herle (1994), pag. 115-119.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht