Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Burgers voormalig Nederlands-Indië
Onthulling: 1963
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette op de gevel van het gemeentehuis te Boxmeer is een reliëf van een staande vrouwenfiguur en een knielende mannenfiguur met geweer. Het reliëf is uitgevoerd in natuursteen. De plaat is 80 centimeter hoog, 30 centimeter breed en 2 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'1945 1950
H.A. HENDRIKS
M.J. MUTTER
H.W. SCHAMINEE
NED-INDIË'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette op de gevel van het gemeentehuis te Boxmeer is opgericht ter nagedachtenis aan drie medeburgers die tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

H.A. Hendriks, M.J. Mutter en H.W. Schaminee.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1963 door de gemeente Boxmeer.

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht op de buitengevel bij de hoofdingang van het gemeentehuis, gelegen aan het Raadhuisplein te Boxmeer.

Bron
Gemeente Boxmeer.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht