Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: A.W. Wesel
Onthulling: 16 augustus 1947
Adopteer dit monument.

Gorinchem, monument aan de Arkelsedijk (foto: H. Sepers)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Arkelsedijk in Gorinchem is een gedenksteen van bruin marmer. De gedenksteen is 1 meter 60 hoog.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'MIJN SCHILT ENDE BETROUWEN SIJT GHIJ
O GODT MIJN HEER

PATER LOUIS BLEIJS CSSR

IN HET VERZET 1940 - 1945
LODEWIJK

† 17 AUG. 1945.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Arkelsedijk in Gorinchem is opgericht ter nagedachtenis aan de Brabantse verzetsheld Ludovicus Adrianus Bleijs die in de strijd tegen de bezetter is omgekomen.

In het verzet stond Bleijs bekend onder de naam 'pater Lodewijk'. Op 17 augustus 1945 verongelukt pater Bleijs onder verdachte omstandigheden met zijn auto ter hoogte van de suikerfabriek aan de Arkelsedijk.

Oprichting
Na de bevrijding werd er een comité gevormd onder voorzitterschap van de heer M.W. Schakel, burgemeester van Hoornaar, Hoogblokland en Noordeloos en ex-commandant van de 6e Compagnie van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. De oprichting kon gefinancierd worden uit schenkingen van personen en organisaties uit het voormalige verzet. Het comité wilde een monument oprichten op de plaats van het ongeluk, waar het op 17 augustus 1946 onthuld zou worden. Maar door het uitbreken van een paratyfusepidemie in Gorinchem ging dat niet door. Ook de geplande onthulling op 28 oktober bleef 'om dringende redenen' achterwege.

Onthulling
Pas op zaterdag 16 augustus 1947 kon het gedenkteken onthuld worden door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard.

Bronnen

  • Gemeente Gorinchem;
  • Gorinchem tijdens de bezetting 1940-1945 van A.J. Busch e.a. (Gorinchem, Historische Vereniging Oud-Gorcum, 1995).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht