Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: Charles Eyck (24-03-1897)
Onthulling: 16 februari 1947
Adopteer dit monument.

Lemmer, 'Monument van Dankbaarheid' (foto: Hennie Dölle)
Lemmer, 'Monument van Dankbaarheid' (foto: Hennie Dölle)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument van Dankbaarheid' in Lemmer (gemeente De Fryske Marren) is een muurschildering van het dorp, omgeven door een groep engelen en vredesduiven. Boven het dorp is het wapen van Lemmer afgebeeld. Voor het fresco bevindt zich een beeldengroep van chamotteklei, geplaatst op een eikenhouten voetstuk. De beeldengroep is een voorstelling van de verschijning van Maria aan drie kleine kinderen. Aan weerszijden van het beeld is een smeedijzeren kandelaar geplaatst.

Tekst
Op een lint staat het opschrift:

'MONUMENT
VAN DANKBAARHEID
GEWIJD AAN O.L. VROUW
VAN FATIMA
VAN WELKE
DE HAVENPLAATS
LEMMER TIJDENS
DEN OORLOG 1940 - 1945 VAN RAMPEN
BLEEF GESPAARD'.

De verschijning van Maria vond plaats in 1916 in het Portugese dorp Fatima.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument van Dankbaarheid' herinnert de inwoners van Lemmer (gemeente De Fryske Marren) aan de Tweede Wereldoorlog.

Onthulling
Het monument is onthuld op 16 februari 1947 door de heer Van Galkom, deken van Sneek.

Locatie
De muurschildering bevindt zich in de zijkapel van de R.K. kerk, gelegen aan de Schans te Lemmer (gemeente De Fryske Marren).

Bronnen

  • Gemeente Lemsterland;
  • Lemsterland - 'Straatnamen' zijn ook...Monumenten van E. de Jong. (Lemmer, 1995). Dit boek is een particuliere uitgave en is niet in de handel verkrijgbaar. De oplage is 500 exemplaren;
  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl.

Voor meer informatie
Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht