Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Prof. ir. J.A. Lucas (ontwerp), Marian Gobius (uitvoering)
Onthulling: 1 augustus 1940
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door Wellantcollege.

Leidschendam, 'Monument voor de Gevallenen' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Leidschendam, 'Monument voor de Gevallenen' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de Gevallenen' in Leidschendam (gemeente Leidschendam-Voorburg) is een rechthoekige, witte natuurstenen gedenksteen met in reliëf een afbeelding van de Nederlandse leeuw.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'IN MEMORIAM

J.J. BIERINGA
R.P. DE JONG
W.J.F. SWART
H. LEIH
S. BARTELS
W. BRUINING
G.C. EVERAARS
T. HAGEN
T.A.C. van HEST
J.J. le ROY

10.V.1940'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Bartels Salomon 31-01-1918 10-05-1940
Bieringa Jakob Jan 06-02-1911 10-05-1940
Bruining Wessel 20-02-1919 10-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor de Gevallenen' in Leidschendam (gemeente Leidschendam-Voorburg) is opgericht ter nagedachtenis aan tien militairen van de 13e Batterij Luchtdoelartillerie die op 10 mei 1940 bij de verdediging van vliegveld Ypenburg zijn gesneuveld.

De namen van de tien slachtoffers luiden:

S. Bartels, J.J. Bieringa, W. Bruining, G.C. Everaars, T. Hagen, T.A.C. van Hest, R.P. de Jong, H. Leih, J.J. Le Roy en W.J.F. Swart.

Het 13e Batterij Luchtdoelartillerie was in de meidagen van 1940 gelegerd in Park Leeuwenberg. Onder commando van luitenant Maduro vochten de militairen in en om Huize Dorrepaal.

Oprichting
Direct na de aanval is het monument opgericht door een aantal strijdmakkers van de slachtoffers. Door gebrek aan medewerking van de bezetter werd aanvankelijk een gedenksteen geplaatst op de begraafplaats in Voorburg, waar verschillende gesneuvelden lagen begraven.

Onthulling
Het monument is opgericht in augustus 1940.

Locatie
Het monument is geplaatst in Park Leeuwenbergh, gelegen op de hoek Park Leeuwenberghlaan/Meidoornlaan te Leidschendam (gemeente Leidschendam-Voorburg).

Bronnen

  • Gemeente Leidschendam-Voorburg;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.
Voor meer informatie
'Over, door en om de Leytsche Dam', Geschiedenis van een gouden gemeente. (Leidschendam, 1988).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Marjelle Reimers | 4 mei 2020

Voor alle oorlogsslachtoffers. Dat wij hen niet vergeten.

Frans en Loekie Goedheer | 4 mei 2020

Robert Schreurs | 4 mei 2020

Anne-Marie van Putten | 28 april 2020

We mogen nooit vergeten.