Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: Shinkichi Tajiri
Onthulling: 26 februari 1997
Adopteer dit monument.

Den Haag, 'De Wachter' (foto: Gemeente Den Haag)
Den Haag, 'De Wachter' (foto: M. Roemer)
Den Haag, 'De Wachter' (Foto: NKvB)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Wachter' in Den Haag is een bronzen sculptuur, geplaatst op een stenen voetstuk. Op het voetstuk is een gedenkplaatje bevestigd.

Tekst
De tekst op het gedenkplaatje luidt:

'HET EINDE VAN
DE DIENSTPLICHT'.

Symboliek
Met het monument wil kunstenaar Shinkichi Tajiri de schijnbare tegenstelling tussen 'je vrijheid inleveren' en 'de vrijheid dienen en beschermen' uitdrukken.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Wachter' in Den Haag is opgericht ter gelegenheid van het einde van de dienstplicht in 1996.

Oprichting
Het initiatief voor oprichting van het monument voor de dienstplichtigen is genomen door de twee voormalige dienstplichtigenbonden VVDM en AVNM.

Onthulling
Het monument is onthuld op 26 februari 1997 door burgemeester Deetman en staatssecretaris Gmelich Meijling van Defensie.

Bron
Tijdschrift Check Point, de rubriek Monumentaal van december 2001.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht