Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Burgerslachtoffers
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Nijefurd (gemeente Súdwest-Fryslân) is een gedenksteen opgebouwd uit zwerfkeien, bekroond met een betonnen vlam. Het gedenkteken is 4 meter hoog, 4 meter breed en 60 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'1940 - 1945 1946 - 1948

FALLEN YN E STRIED FOAR FRIJHEIT EN RJOCHT

FORSETSSTRIDERS STOARN YN INDONESIE
HENDRIK KUIPER GERRIT DE JONG
SYBREN SYTSMA ALBERT H. STUUR
TJALKE V/D WAL SANNE WIND
YDE B. YBEMA
GERBEN YPMA'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Nijefurd (gemeente Súdwest-Fryslân) is opgericht ter nagedachtenis aan acht medeburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog of bij de strijd in het voormalig Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De namen van de acht slachtoffers luiden:

Gerrit De Jong, Hendrik Kuiper, Albert H. Stuur, Sybren Sytsma, Tjalke v/d Wal, Sanne Wind, Yde B. Ybema en Gerben Ypma.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats, gelegen aan de Kerkhoflaan in Nijefurd (gemeente Súdwest-Fryslân).

Bron
Gemeente Nijefurd.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht