Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Allen
Ontwerper: Pieter Starreveld (1911-1989)
Onthulling: 1947
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door Dalton OBS De Klinker.

Schiedam, bevrijdingsmonument in het Julianapark (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Schiedam, bevrijdingsmonument in het Julianapark (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in het Julianapark te Schiedam is een natuurstenen beeld van een naakte vrouwenfiguur met duif, met aan haar voeten drie liggende mannenfiguren. Het beeld is geplaatst op een voetstuk. Het gedenkteken is 2 meter 2 hoog, 1 meter 12 breed en 1 meter 96 diep.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'1940 - 1945
AAN HEN DIE VIELEN
DIE STREDEN
DIE LEDEN
VOOR ONS VADERLAND'.

Symboliek
De mannenfiguren beelden de onderdrukten en het verzet daartegen uit. Te midden van hen rijst een vrouwenfiguur op die de vrede symboliseert. Ook de duif is een vredessymbool. Sinds Noach een duif liet uitvliegen om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is de duif een symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het begin van de vrede bedoeld.

Wijzigingen
Oorspronkelijk werd het beeld van Pieter Starreveld door de gemeenteraad niet aanvaard als officieel bevrijdingsmonument, omdat het beeld te naakt zou zijn. In 1950 werd de tekst op de sokkel verwijderd en kreeg Jan van Luyn de opdracht een nieuw monument te maken. Het kunstwerk van Starreveld werd 'als ornament' geplaatst in het Julianapark. In de gemeenteraadsvergadering van 27 februari 1967 is dit besluit echter herzien. Het beeld kreeg formeel 'de status van bevrijdingsmonument' en de tekst werd weer aangebracht.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument in het Julianapark herinnert de inwoners van Schiedam aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogsgeweld zijn omgekomen en aan de herwonnen vrijheid en vrede.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1947.

Bronnen

  • Gemeente Schiedam;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht